open-navfaktor-logo
search
Dok traje primirje
Izraelske snage privele 260 Palestinaca na Zapadnoj obali, bolnice u Gazi još čekaju gorivo
Izraelske snage zatvorile su 260 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je na snagu stupio sporazum o razmjeni zarobljenika postignut s Hamasom, javlja Anadolija.
27.11.2023. u 17:24
get url
text

Emani Serahine, službenik za medije Udruženja palestinskih zatvorenika, kazao je da su izraelske snage intenzivirale racije na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem (Al-Quds) tokom trajanja četverodnevne humanitarne pauze.

Istakao je da je od 7. oktobra privedeno ukupno 3.260 ljudi, od kojih 260 tokom humanitarne pauze.

Serahine je rekao da su privedene ispitivali izraelski obavještajci, neki Palestinci su pušteni u roku od nekoliko sati, dok su drugi direktno poslani u administrativni zatvor bez izvođenja pred sud.

Direktor zdravstva Gaze Munir al-Bersh rekao je da gorivo nije stiglo u bolnice na sjeveru Pojasa Gaze od 24. novembra, kada je stupila na snagu "humanitarna pauza" između Izraela i Hamasa.

Navodeći da "ni litar goriva nije stigao u bolnice u gradu Gazi i sjevernom dijelu Pojasa Gaze", Bersh je naglasio da bolnice treba hitno snabdjeti gorivom.

Navodeći da je UNRWA primila vrlo malu količinu goriva koja ide u regiju za pokretanje bunara u kampovima, Bersh je napomenuo da je u bolnice na sjeveru Gaze stigao kontejner sa 100 kreveta i da su ga preuzeli u Indonezijskoj bolnici.

Izraelske snage skoro svakodnevno vrše racije u gradovima i selima na Zapadnoj obali. U ovim racijama, 239 Palestinaca je ubijeno, a oko tri hiljade ljudi je povrijeđeno od 7. oktobra. Tokom racija je značajno oštećena i infrastruktura na tom području.

Sporazum o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi u sukobima između Izraela i Hamasa stupio je na snagu u petak, 24. novembra, u sedam sati po lokalnom vremenu.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

U okviru sporazuma 40 izraelskih žena i djece pušteno je dosad iz Pojasa Gaze, a 117 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.