open-navfaktor-logo
search
Eskalacija sukoba
Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu
Kabinet sigurnosti Izraela odobrio je masovna zračna bombardovanje Gaze.
10.05.2021. u 21:40
get url
text

List Yedioth Ahronoth javlja da je izraelski ministar odbrane Benny Gantz proglasio vanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska večeras uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima.

Izraelska vojska je naredila da zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Izraelski bombarderi večeras su izveli prve zračne udare na Gazu.

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.