open-navfaktor-logo
search
"Kupuj domaće"
Jašarspahić: Trenutna kriza dobar pokazatelj važnosti stabilne domaće privrede
Privedna komora Federacije BiH (PKFBiH) ponovo je pokrenula kampanju "Kupuj domaće - gradi BiH" i pozvala građane da kupovinom bosanskohercegovačkih proizvoda podrže privredu BiH, koja je uprkos teškim uvjetima usljed pojave koronavirusa, usmjerila sve svoje kapacitete na opskrbu građana BiH.
17.04.2020. u 13:10
get url
text

Predsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić izjavio da su trenutna kriza i stanje nesreće najbolji pokazatelj važnosti postojanja stabilne i jake domaće privrede, pogotovo u oblasti prehrambene, farmaceutske i hemijske industrije. 

- Osim usmjeravanja svih proizvodnih kapaciteta bh. kompanija u pravovremeno snabdijevanje građana BiH od značaja je pomenuti u ovim kriznim vremenima i izdvajanje novčanih sredstava bh. kompanija za medicinsku opremu, te preusmjeravanje proizvodnje na medicinsku opremu i dezinfekcijska sredstva koja su trenutno prijeko neophodna BiH - istakao je Jašarspahić.

Napomenuo je da je kupovina domaćih proizvoda direktno ulaganje u budućnost, te da razvojem lokalne ekonomije, sistem zdravstva i obrazovanja ostvaruje velike benefite, što je preduvijet njihovog kvaliteta, a time i kvaliteta ukupnog društva.

Jašarspahić je, kako navode iz PKFBiH, podsjetio na primjere koje su u proteklim godina više puta iznosili  ekonomski stručnjaci i po kojima svakih 10 KM potrošenih na domaće proizvode donosi 35 miliona KM više prihoda, te omogućava nova zapošljavanja, sigurnije i punije penzione fondove, bolju zdravstvenu zaštitu, kvalitetnije obrazovanje.

- Kada vršimo anketu kod kupaca, dolazimo do informacija da je skoro polovina populacije otvorena ka domaćim proizvodima, ali su istovremeno i kritički usmjereni u vezi nedostataka koje domaći proizvodi imaju. Kvalitet i cijena domaćih proizvoda je nešto što privlači građane BiH, ali istovremeno nedovoljna promocija proizvoda čini ih manje brojnim u potrošačkoj korpi bh. kupca - dodao je Jašarspahić. 

Naglasio je neophodnost konačnog uređenja sistema infrastrukture kvaliteta u BiH kao jednog od najbitnijih elemenata poslovnog ambijenta za razvoj i konkurentnost domaćih kompanija.

- Naša aktivnost kroz Privrednu komoru na promociji i utemeljenju domaće proizvodnje i domaćih usluga kroz sve segmente društva će se nastaviti u kontinuitetu. Započet ćemo sa revizijama strateških dokumenata, pozicioniranjem strateške grupe proizvoda, iniciranjem odgojno-obrazovnih ciklusa o važnosti i kalkulaciji domaće proizvodnje i drugo - dodao je Jašarspahić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.