open-navfaktor-logo
search
Traje istraga
Je li ovo žena koja je podmetnula eksploziv na istanbulskom Taksimu?
Najmanje šest osoba je ubijeno, a 81 je ranjena, uključujući dvoje u kritičnom stanju, nakon eksplozije koja se danas dogodila na aveniji Istiklal u historijskoj četvrti Beyoglu u Istanbulu u Turskoj, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay.
13.11.2022. u 19:13
get url
text

- Smatramo da se radi o terorističkom činu jer je žena napadačica detonirala bombu - rekao je Oktay.

Na društvenim mrežama dijeli se fotografija žene u maskirnim pantalonama i sa crnim šalom na glavi, koja se navodno dovodi u vezu s ovim napadom. 

Turski potpredsjednik Oktay je u društvu ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua i ministra pravde Bekira Bozdaga posjetio mjesto današnje eksplozije na kojem su u toku detaljni uviđaji i istraga.

- Prema informacijama kojima do sada raspolažemo, život je izgubilo šest osoba, od kojih su četiri poginule na mjestu eksplozije. Imamo i 81 povrijeđenu osobu, među kojima je dvoje teže povrijeđenih - rekao je Oktay novinarima i uputio poruku saučešća porodicama poginulih te zaželio brz oporavak povrijeđenima.

On je također kazao da će svi odgovorni za ovaj užasni napad biti identificirani i pronađeni, bez obzira da li se nalazili unutar Turske ili na nekom drugom kraju svijeta.

- Ovakvim postupcima niko ne može slati poruke Republici Turskoj, niti je skrenuti s njenog puta. Turska će nastaviti svojim putem svom svojom odlučnošću. Nastavit ćemo pod vodstvom našeg predsjednika. Riješit ćemo ovaj slučaj. Vrlo brzo ćemo to riješiti, a kada to riješimo, bit će razotkriveni svi vinovnici ovog napada, ali i oni koji su iza njih i sa njima iznutra ili izvana - poručio je Oktay.

FOTO: AA

U svojoj ranijoj današnjoj izjavi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, obraćajući se novinarima uoči odlaska na samit G20 na Baliju, obećao je da će "počinioci incidenta u ulici Istiklal biti kažnjeni kako zaslužuju".

- Ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o terorističkom napadu, ali, koliko ja znam, ima mirisa. U incidentu je učestvovala jedna žena - rekao je on u direktnom prenosu državnog TRT-a Svijet. On je incident osudio kao "podli napad".

VEZANI TEKST - Erdogan saopćio da je u eksploziji poginulo šest, a ranjene 53 osobe: "Osjeća se smrad terorizma"

U ranijim napomenama, guverner Istanbula Ali Yerlikaya rekao je da se eksplozija dogodila u 16.20 po lokalnom vremenu u Istiklalu, prometnoj pješačkoj ulici za kupovinu i restorane u turističkoj oblasti Taksim.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Istanbul i drugi turski gradovi u prošlosti su bili na meti kurdskih separatista, islamističkih militanata i drugih skupina, uključujući i niz napada 2015. i 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.