open-navfaktor-logo
search
Plaćanje bez zaustavljanja
Jedan TAG za naplatu putarine u tri zemlje regije
Od 1. jula počeo je da važi jedinstveni TAG za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji, a Jedinstveni sistem elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj Bosni i Hercegovini dostupan od je od 19. juna 2023. godine.
03.07.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Od danas dostupan jedan TAG uređaj u cijeloj Bosni i Hercegovini

To znači da će vozila s jedinstvenim uređajima moći plaćati putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji. Prethodno je potrebno TAG (mikrotalasni transponder) registrovati (rekonfigurisati) na portalu https://openbalkan-etc.com/#objavila su preduzeća za održavanje puteva iz dvije zemlje regiona Srbije i Sjeverne Makedonije. 

Uvođenjem jedinstvenog traga trebalo bi povećati sigurnost saobraćaja i smanjiti gužve na autoputevima. 

– Očekujemo da se ovim načinom naplate putarine rastereti promet vozila na naplatnim rampama, da se smanji emisija štetnih plinova iz motornih vozila, a prednost za građane je i to što neće čekati u redovima u špici sezone. S druge strane, znači da će se brže stići na odredište - navodi se u saopćenju makedonske firme za održavanje puteva JPDP.

U Sjevernoj Makedoniji elektronski sistem naplate putarina funkcionira od jula 2019. godine, na sedam naplatnih stanica Koridora 10. U toku je modernizacija uvođenja ovog sistema na naplatnim stanicama Miladinovci, Glumovo, Želino, Tetovo i Gostivar na Koridoru 8. Radi se na uvođenju tog sistema i u Hrvatskoj, a pregovara se s Grčkom.

Elektronska naplata putarine-ENP je beskontaktno plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila. 

ENP omogućuje prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja. Time pruža udobnu i sigurnu vožnju uz izbjegavanje eventualnih zastoja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.