open-navfaktor-logo
search
Džuma
Jerusalem: Stari Grad i Al-Aksa ponovo prazni zbog izraelskih ograničenja
Ulice Starog Grada u Al-Qudsu/Jerusalemu i danas su prazne, a prodavnice zatvorene prije džume, zbog ograničenja koje je izraelska policija uvela Palestincima.
02.02.2024. u 11:48
get url
text

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, 17 sedmica zaredom izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetke hiljada vjernika da dođu u džamiju Al-Aksa na molitvu.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo više desetaka hiljada vjernika, a zbog restrikcija sada ih prisustvuje samo nekoliko hiljada.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.