open-navfaktor-logo
search
Način poslovanja
Jesu li mikrokreditne organizacije povećale kamate, šta Agencija za bankarstvo FBiH savjetuje građanima
U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u 2021. godini zabilježen je značajan rast kamatnih stopa koje mikrokreditne organizacije (MKO) obračunavaju klijentima.
05.10.2021. u 10:58
get url
text

Tako je, prema pisanju portala capital.ba, efektivna kamatna stopa na kredite MKO u prvom polugodištu iznosila 31,94 posto i veća je za čak 8,39 posto u odnosu na prosječnu stopu u 2020. Kakva je situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine?

U Udruženju mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) ističu da nije bilo većih povećanja visine kamate.

VEZANI TEKST - Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH morat će smanjiti visoke kamate

- U 2021. godini mikrokreditne organizacije u FBiH su zadržale prosječnu visinu kamatne stope, uz neznatna odstupanja. Kod kratkoročnih kredita došlo je do smanjenja kamatne stope za 1,27 indeksa poena dok je kod dugoročnih mikrokredita došlo do povećanja od 0,50 indeksa poena.

Efektivna kamatna stopa (EKS) je u spomenutom periodu rasla kod svih subjekata bankarskog sistema. Mikrokreditne organizacije su u toku 2020. godine tokom pandemije koronavirusa u direktnom kontaktu sa klijentima dogovarale uvjete i modalitete mjera koje su propisale Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS-a, s ciljem da klijenti što lakše prevaziđu posljedice koje je izazvala pandemija.

Sve mikrokreditne organizacije su postupale u skladu sa instrukcijama nadležnih agencija, a pojedine mikrokreditne organizacije su kamatnu stopu za moratorij spuštale i za 50 posto - odgovoreno je Faktoru u AMFI-ju.

Iz ovog udruženja dali su i određena pojašnjenja u vezi sa poslovanjem mikrokreditnih organizacija.

- S obzirom na misiju i viziju, mikrokreditne organizacije finansiraju ekonomski aktivno stanovništvo, fizička lica koja imaju otežan pristup bankama odnosno komercijalnim izvorima finansiranja. Pored fizičkih lica, ciljani klijenti su mikro i mala preduzeća koja ne zapošljavaju više od deset lica.

Mikrokreditne organizacije finansiraju aktivnosti koje podstiču poslovne aktivnosti kao što je npr. ulaganja u mjere energijske efikasnosti. Podržavajući upravo ove skupine klijenata pomažemo finansijsku uključenost najugroženijih kategorija stanovništva. Tako 66 posto naših klijenata živi u ruralnim krajevima, 44 posto su žene dok su mladi 18 posto - istakli su.

VEZANI TEKST - Klijenti mikrokreditnih organizacija u BiH podnijeli 10.863 zahtjeva za odgodu plaćanja mikrokredita

Objasnili su i način formiranja cjenovnika usluga.

- Cijena kredita se formira prvenstveno na osnovu ulazne cijene izvora finansiranja. Više od 80 izvora finansiranja dolazi iz komercijalnih izvora. To znači da se mikrokreditne organizacija kreditno zadužuju kod banaka i/ili kreditora jer nema depozite građana iz kojih bi kreditirali građanstvo, već smo prinuđeni uzimati kredite po vrlo visokim cijenama, posebno ako se radi o novoosnovanim mikrokreditnim organizacijama.

Pored toga u cijenu kredita se uključuju i operativni troškovi odnosno troškovi koji nastaju odlaskom više puta u posjete klijentu. U cijenu  takođe ulazi i rezerva za kreditne gubitke. Mora se uzeti u obzir da je prosječan iznos kredita u mikrokreditnom sektoru 3.000,00 KM, što značajno povećava troškove.

Sve navedeno se uključuje u izračun kamatne stope kako bi organizacije pokrile navedene troškove poslovanja te postigle nivo finansijske održivosti kao garanta opstojnosti i ispunile propisane standarde Agencije za bankarstvo FBiH, a što je ključni preduvjet da se kontinuirano osigura pristup potrebnim finansijskim sredstvima bazi od više od 250.000 aktivnih klijenata ili indirektno oko 750.000 stanovnika BiH koji imaju korist od MF sektora - poručili su.

Jasmin Mahmuzić

Ima li Agencija za bankarstvo zakonsko pravo da utječe na formiranje cijena u mikrokreditnim organizacijama?

- Agencija nema zakonsku nadležnost da utječe na visinu kamata. Građanima jedino možemo savjetovati da ne žure s odlukama o kreditiranju, neka, ako su mogućnosti, posjete što više mikrokreditnih organizacija, uporede ponuđene uvjete i i izaberu za njih najbolju ponudu - kazao je za Faktor Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.