open-navfaktor-logo
search
Inauguracija Milanovića
Josipa Lisac dobila krivičnu prijavu jer je "omalovažavala" himnu
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, podnio je krivičnu prijavu protiv Josipe Lisac, kojom je sumnjiči da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.
19.02.2020. u 21:52
get url
text

Kako piše dalmatinskiportal.hr, Županović u obrazloženju navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom muzičkom opusu i izražaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili muzičkog, odnosno, kompozitorskog izražaja.

Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on muzički umjetnik ili neko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

- Bilo kakvo umjetničko penetriranje u pjesničku, tekstualnu i muzičku strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih muzičkih izražaja uz saglasnost autora, ali ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog krivičnog dijela - obrazložio je Županović, koji je, kako je naveo pravnik i "nema neka posebna muzička znanja".

Predložio je tužilaštvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne istrage te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Član 349. Krivičnog zakona navodi da će se onaj ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.