open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Kešo tražio da Parlament pozove Tužilaštvo na procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida, iz RS-a su protiv...
Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Safet Kešo predložio je da dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma bude dopunjen zaključkom kojim se "od Tužilaštva BiH u skladu sa zakonom traži procesuriranje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici".
23.02.2023. u 13:59
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici, hoće li reagirati Tužilaštvo?

Sam prijedlog Keše izazvao je raspravu i zastupnici iz RS-a su mu se usprotivili.

Kešo je podsjetio da je Dodik 21. februara, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica, između ostalog, rekao "tamo se nije desio genocid i svi to znaju".

- Ovom izjavom Dodik je eksplicitno i javno negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen i potvrđen nizom presuda, čime je počinio krivično djelo za koje Krivični zakon BiH predviđa kaznu zatvora - dodao je Kešo.

Istakao je da genocid u Srebrenici predstavlja neoborivu, trajnu historijski činjenicu i da negiranje genocida u Srebrenici presuđenog na međunarodnim sudovima predstavlja povredu i najdubljih ljudskih osjećanja žrtava genocida, to je čin govora mržnje kojim se snažno raspiruje etnička mržna u BiH i ugrožava mir i stabilnost.

- Na ovaj način bi se potaklo i ohrabrilo Tužilaštvo BiH na beskompromisno djelovanje - rekao je Kešo.

Odmah je reagirao Nebojša Radmanović iz SNSD-a, drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazavši da SDA na kolegiju uoči današnje sjednice nisu bili predložili dopunu dnevnog reda. Dodao je da je prijedlog Keše neprihvatljiv, nazivajući ga pritiskom na pravosuđe. 

- Prijedlog koji se pojavio u opticaju jučer i prekjučer, nije bio danas na kolegiju i mislio sam da je SDA odustala od toga. Radi se o prijedlogu zaključka koji otvara ko zna kakve rasprave u ovom domu i van ovog doma. Nije naše opredjeljenje da vršimo pritisak na organe pravosuđa. Ovdje kažete "zahtijevamo od Tužilaštva BiH". Jasno je da se ne govori o jednom događaju, onda da se vratimo u prošlost, da raspravljamo šta je bilo, a manje saglasnosti o prošlosti imaju političari nego historičari - dodao je Radmanović, pozvavši zastupnike SDA da o ovoj temi govore u medijima, a u Zastupničpkom domu da povuku prijedlog za dopunu dnevnog reda "kako bismo u domu došli do daha i radili". 

- Ako to ne uradite, na svakoj sjednici možemo imati po pet ovakvih prijedloga zaključaka, na šta bi ličio Zastupnički dom - rekao je Radmanović.

Kešo je odgovorio da cijeni Radmanovićev pokušaj da "malo relativizira, da vrati stvari gdje ih ne treba vraćati jer kad je u pitanju genocid u Srebrenici, ne treba saglasnost, nego da se poštuju presude međunarodnih sudova".

I Milan Petković, zastupnik Ujedinjene srpske, iznio je ocjenu da je u pitanju populizam i da se predloženim zaključkom vrši pritisak na Tužilaštvo BiH". 

- Donošenjem ovakvog zaključka bismo priznali da Tužilaštvo ne radi svoj posao - između ostalog je rekao Petković.

Nije prihvaćen ni prijedlog zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića da dnevni red bude dopunjen tačkom "Nezakonite odluke Vijeća ministara BiH o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija", kazavši da ih je već bilo nekoliko, a najavljeno ih je još.

- Naprimjer, Vijeće ministara BiH je razriješilo Aleksandra Zolaka dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH nakon što mu je istekao mandat u martu i imenovao vršioca dužnosti suprotno zakonskim odredbama jer je propisano da nakon isteka mandata rukovodioca i zamjenika njihova prava obaveze i ovlaštenja ostaju na snazi do imenovanja novog na tu funkciju. Žarko Laketa je imenovan za direktora Službe za poslove sa strancima. Zašto se žurilo ako je za neke agencije, upravne organizacije s posebnim ovlaštenjima nadležan Nezavisni odbor - rekao je Mehmedović.

VEZANI TEKST - Inzkov zakon u praksi, kako su tužioci odbacili 27 prijava: Negiranje genocida je sloboda govora!?

Nakon što je Radmanović ocijenio da je neprihvatljiv taj prijedlog dnevnog reda i da nema nikoga iz Vijeća ministara BiH kako bi odgovorili kako su tekle te promjene rukovodilaca, Mehmedović je odgovorio da su svi dali izjavu da će poštovati Ustav i zakone BiH i ljudska prava. 

- Ne vidim razloge za nervozu i ovakav jedan kritički stav pozicije prema opozicji. Vi možete izglasati šta hoćete. Ako vam je to novi zamah u radu Vijeća ministara BiH da ne radi Parlament, da ga ugasimo, pa ugasite ga, ali ako sazivate sjednicu, dopustite da u skladu s Poslovnikom imamo pravo predlagati dopune dnevnog reda - rekao je Mehmedović.

Odgovorio je i Zlatan Begić, zastupnik DF-a, koji je kazao da se nije mislio javiti i dodatnu odužiti, ali što ne bi.

- I mi smo opozicija. Šta ste mislili, da ćemo otići kući i pustiti da radite šta hoćete. To se neće desiti. Upravo suprotno, otežat ćemo vam na svaki mogući način. To se zove demokratija, nema demokratije bez opozicije - dodao je Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.