open-navfaktor-logo
search
Porede je s Thatcher
Ko je nova britanska premijerka Liz Truss
Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Velike Britanija Liz Truss (46) u ponedjeljak je zvanično izabrana za novu liderku Konzervativne partije i premijerku ove države koja će na toj funkciji zamijeniti Borisa Johnsona.
05.09.2022. u 15:18
get url
text

Nova premijerka Velike Britanije Liz Truss rođena je u Oxfordu u Engleskoj u porodici ljevičara. Njen otac je bio univerzitetski profesor, a majka medicinska sestra i učiteljica. Studirala je na Odsjeku za filozofiju, politiku i ekonomiju (PPE) na Univerzitetu u Oxfordu. Bila je predsjednica Liberalnih demokrata na Oxfordu, studentskog ogranka ljevičarsko-liberalne stranke.

Pridružila se Konzervativnoj stranci nakon diplomiranja. Prije bavljenja politikom, radila je u naftnoj kompaniji Shell i telekomunikacijskoj kompaniji Cable & Wireless. Udata je i ima dvoje djece. Truss je izabrana u parlament 2010. godine, predstavljajući jugozapadni Norfolk. Radila je na brojnim državnim pozicijama u vladi premijera Davida Camerona i bila je istaknuta ličnost koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU-u.

U vladi premijerke Therese May, Truss je bila ministrica pravde, a zatim glavni sekretar trezora, koji je zamjenik kancelara financija. Nakon ostavke Therese May i pod premijerskim mandatom Borisa Johnsona, Truss je bila sekretarka za međunarodnu trgovinu, a potom i sekretarka za vanjske poslove. To je čini jednom od članova konzervativne vlade s najdužim stažom. Godine 2012. napisala je neoliberalnu knjigu s kolegama iz Konzervativne stranke pod nazivom "Britannia Unchained".

Truss je prošla političku evoluciju od liberalnih demokrata do konzervativaca, a zatim od podrške britanskom članstvu u Evropskoj uniji do toga da postane jedan od najvećih zagovornika Brexita u kabinetu. Ona je također zauzela oštar stav protiv onoga što smatra pretjerano progresivnim stavovima o rasnim i rodnim pitanjima. U Johnsonovoj vladi često su je poredili s Margaret Thatcher, "čeličnom damom". Rano je prihvatila društvene mreže i postala njihov strastveni korisnik.

VEZANI TEKST - Truss postaje nova premijerka Ujedinjenog Kraljevstva

Truss je stekla nacionalni značaj, kao i popularnost unutar svoje stranke, kao sekretarka za međunarodnu trgovinu. Potpisala je 63 proširena EU ugovora sa raznim zemljama širom svijeta i ažurirani sporazum EU s Japanom, kao i trgovinske sporazume s Australijom i Novim Zelandom. U očima sve tvrdokornijeg članstva Konzervativne stranke, ona je "završavala Brexit" uprkos tome što su britanski poslanici i mediji bili ogorčeni trgovinskim sporazumima s Australijom i Novim Zelandom zbog, kako tvrde, štete nanijete britanskim izvoznicima, posebno britanskim farmerima.

Truss je trku za vodstvo konzervativaca počela sporo, ali je dobila zamah kada je okupila desno krilo stranke oko sebe, fokusirajući svoj stav na smanjenje poreza i braneći Johnsonovo naslijeđe. Truss je treća žena premijerka u Velikoj Britaniji nakon Margaret Thatcher i Therese May.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.