open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava FBiH
Kod jednog poslodavca čak 13 neprijavljenih radnika
U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena  6.278 obveznika koji nisu izdavali račune
22.11.2019. u 14:15
get url
text

Porezna uprava Federacije BiH je samo u jednom danu (21. novembra) kod jednog poreznog obveznika otkrila 13 neprijavljenih radnika koji su radili 'nacrno' i na taj način, kako navode iz Uprave,  bili eksploatisani od poslodavca. U protekle četiri godine u akcijama su otkrivena 6.864 neprijavljena radnika, 6.278 obveznika koji nisu izdavali račune, 5.414 obveznika koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad i 1.780 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog ovih nepravilnosti Uprava je zapečetila 4.142 objekta i izdala 12.291 prekršajni nalog sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu višem od 30,1 milion KM.

I pored svih aktivnosti koje se provode, još uvijek je prisutan značajan broj poslodavaca koji zapošljavaju radnike 'nacrno', ne izdaju fiskalne račune, obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad i vrše druge nepravilnosti.  Stoga, u cilju efikasnije borbe protiv ovakvih pojava, iz Porezne uprave FBiH pozivaju sve građane da prijave sva saznanja o nepoštivanju poreznih zakona.

- Bosna i Hercegovina je naša domovina u kojoj trebamo ostati i biti sretni, a ne  obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne smijemo dozvoliti da naša pojedinačna i kolektivna prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, prava na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja nam pripadaju po osnovu radnog odnosa, umanjuju oni koji ne prijavljuju radnike i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i građane i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo - saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava je do sada zaprimila 4.450 prijava građana i sve dostavljene prijave bile su predmetom provjere i po njima je postupljeno. Svim građanima Porezna uprava izražava iskrenu zahvalnost i upućuje poziv da i dalje budu njen partner u borbi protiv svih oblika korupcije uz napomenu da će kao i do sada svaka prijava uživati punu diskreciju.

Prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "nepravilnosti". Porezna uprava, također,  svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar, Dan državnosti, uz poruku da ovaj dan bude podsjetnik da ne smijemo posustati u izgradnji pravednijeg društva za sve nas. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.