open-navfaktor-logo
search
Rashida Tlaib pod cenzurom
Kongres SAD-a usvojio rezoluciju, žele ušutkati svoju članicu Palestinku koja je kritizirala Izrael
Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država izglasao je rezoluciju s ciljem cenzure Rashidi Tlaib, jedine Palestinke u Kongresu, zbog komentara o ratu Izraela i Hamasa, prenosi CNN. Rezoluciju su pregložili republikanci.
08.11.2023. u 11:28
get url
text

Glasalo je 234 prema 188, četiri republikanca su glasala protiv i 22 demokrate koji su podržali rezoluciju o zabrani.

Tvrde da je Tlaib "promovisala lažne narative u vezi s napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i za pozivanje na uništenje države Izrael". Dok je kritikovala izraelski odgovor i podršku SAD-a, Tlaib je također više puta osudila Hamasov napad, piše CNN

Tlaib se branila od pokušaja cenzure, tvrdeći da su oni pokušaj da je ućutkaju, i da su njene "kolege pribjegle iskrivljavanju njenih stavova u rezolucijama ispunjenim očiglednim lažima".

Nakon glasanja za promociju rezolucije o osudi, Tlaib je održala emotivan govor u Zastupničkom domu i ustvrdila da se "njena kritika izraelske vlade ne smije miješati s antisemitizmom".

-  Važno je razdvojiti ljude i vlade. Nijedna vlada nije van svake kritike. Ideja da je kritikovanje vlade Izraela antisemitska postavlja vrlo opasan presedan i korištena je da se ušutkaju različiti glasovi koji se zalažu za ljudska prava širom naše nacije - rekla je ona.

Postala je emotivna i imala je problema s govorom nakon što je rekla: "Ne mogu vjerovati da moram ovo reći, ali Palestinci nisu za jednokratnu upotrebu."

- Mi smo ljudska bića kao i svi drugi - rekla je nakon duge pauze, tokom koje je demokratska predstavnica Ilhan Omar iz Minnesote ustala da je utješi. 

U rezoluciji se navodi da je Tlaibino nazivanje Izraela režimom "apartheida" zagovaranje terorizma, dok je slogan "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" opisan kao "antisemitski".

Tlaib je branila frazu, pišući na X: "Od rijeke do mora je aspirativni poziv na slobodu, ljudska prava i miran suživot, a ne smrt, uništenje ili mržnju. Moj rad i zalaganje uvijek su usmjereni na pravdu i dostojanstvo za sve ljude, bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost."

Ovim glasanjem Tlaib će postati druga Amerikanka muslimanskog porijekla u Kongresu nakon Ilhan Omar koja će ove godine biti službeno opomenuta zbog kritika Izraela.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.