open-navfaktor-logo
search
15. put
Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske u posjeti Srebrenici
U posjeti Srebrenici danas borave učesnici, 15. put po redu, konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske.
10.10.2020. u 13:36
get url
text

"Da se nikad ne zaboravi" poruka je s kojom je u Srebrenicu došlo 50 mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske. Organizator je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji konvoj nije u obimu kao proteklih godina. U Srebrenicu je stiglo 50 osoba koje su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari odale počast žrtvama genocida.

- Zbog pandemije koronavirusa, i zbog ove situacije organizovali smo samo dva autobusa kako bi ispoštovali određene mjere koje su na snazi od zaštite korona virusa. Danas je 50 ljudi došlo u Bratunac i Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida - rekao je Ekrem Bećirović , organizator 15. konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja.

Bećirović kaže da je cilj dolaska učesnika konvoja i poruka koju nose "da se nikad ne zaboravi" sve ono što se desilo u Podrinju, a prvenstveno u Srebrenici.

- Naš cilj dolaska je da pošaljemo poruku da se nikad ne zaboravi ono što se desilo u Potočarima i Podrinju. I naredne godine planiramo doći u većem broju - istakao je Bećirović.

Prije dolaska u Potočare učesnici konvoja su posjetili Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu, a u okviru posjete Memorijalnom centru Potočari učesnici su imali priliku da premijerno pogledaju i film "Quo vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

Grad Zagreb je finansirao ovogodišnji 15. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja, a u organizaciji su učestvovala tri Vijeća (Vijeće zagrebačke županije, Vijeće Velike Gorice i Vijeće grada Zagreba).

Vijeće BNMGZ već četrnaest godina zaredom organizira konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi" usmjeren prema mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima koji u zajedničkom posjetu Memorijalnom centru u Potočarima odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.