open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Korišteni dokazi iz Anom aplikacija: Podignuta optužnica protiv još osam osoba, među njima policajac iz HNK
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
18.01.2023. u 13:30
get url
text

Optužnica je podignuta zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog međunarodnog prometa opojnih droga, pranja novca i korupcije, i to protiv: Saše Ratkovića, zvanog Sale, rođenog 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije; Dragana Supića, rođenog 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije; Tomislava Vidakovića zvanog Tomo, rođenog 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH; Vladice Rakića, rođenog 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije; Vasilija Stjepića zvanog Profa, rođenog 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske; Mitra Blagojevića zvanog General, rođenog 1986. godine u Foči, državljanin BiH; Miroslava Čalije, rođenog 1975. godine u Mostaru, policijski je službenik MUP-a HNK, državljanin BiH; te protiv Dražena Šinikovića, rođenog 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH traži pritvor za Profu, Generala, policajca MUP-a HNK

- Svi optuženi nalaze se u pritvoru. 

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU-a i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokain i marihuana, sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela - navedeno je u saopćenju.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara. 

- Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičpnih djela kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim djelima pranja novca i kupovine nekretnina - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Nakon što je sebi zašio usta, Matković se danas pokušao izbosti olovkom u zatvorskom stacionaru

dodaje se da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD-a i FBI-ja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kada je u pitanju osumnjičeni Milan Matković koji se trenutno nalazi u pritvoru Državnog zatvora u Vojkovićima, iz Tužilaštva su naveli da je predloženo produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uvjeti, jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovrijeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici ZIKS BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.