open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Košarac: Izuzeti domaće kompanije od mjera ograničenja na uvoz rebrastog betonskog čelika u Srbiju
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom kompanije ArcelorMittal Zenica o procesu koji se vodi u institucijama Srbije u vezi sa eventualnim uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz rebrastog betonskog čelika u ovu državu.
21.10.2020. u 14:31
get url
text

Ministar Košarac izrazio je opredjeljenje da se u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji definiše model na osnovu kojeg bi kompanije iz BiH bile izuzete od mogućih mjera ograničenja na uvoz rebrastog čelika.  

- Naš cilj je da domaćim kompanijama omogućimo nesmetano planirano poslovanje, te smo u stalnoj komunikaciji i kontaktu sa nadležnim institucijama u Srbiji po ovom pitanju. Uvjeren sam da ćemo naći adekvatno rješenje kako poslovanje domaćih kompanija ne bi bilo urgoženo i to na temelju pokazatelja koji svjedoče da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju - istakao je ministar Košarac.

On je najavio da će predmetno pitanje biti jedna od tema sastanka sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Srbije.

Kompanija ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač i izvoznik čelika u BiH. Značajni proizvođači i izvoznici čelika su i firme Komerc-mali iz Prnjavora i FerroKeš iz Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.