open-navfaktor-logo
search
U toku ljetna pauza
Kratina: Rukovodstvo Parlamenta FBiH i većina pokušavaju na silu obaviti zadatke nalogodavaca; Mešalić: Zaprepašten sam
U toku je ljetna pauza u radu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, delegati i zastupnici su tokom avgusta na kolektivnom godišnjem odmoru.
02.08.2023. u 07:52
get url
text

Koliko je odmor zaslužen pitali smo federalne parlamentarce i kako bi ocijenili rad Parlamenta u proteklim mjesecima.

Imenovanje suca nakaradnim metodama 

- U situaciji kada sem Budžeta Federacije BiH imamo teškom mukom usvojenih nekoliko zakona i tek nekoliko održanih redovnih i vanrednih sjednica koje su obilovale kršenjem procedura od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, mogu reći da je ocjena rada doma katastrofalno - kazala je za Faktor zastupnica Alma Kratina (DF) i dodala:

- Zapravo, sve čemu smo svjedočili u Parlamentu nakon nametanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i suspenzije Ustava na jedan dan od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, koraci su dalje u urušavanju digniteta ovog Parlamenta i dokaz da uvijek može gore.

Osvrnula se na rukovodstvo Federacije BiH.

- Voljom parlamentarne većine u rukovodstvu Federacije imamo imenovane ljude koji žele rehabilitirati ratne zločince. U Parlamentu imamo nastojanja većine i rukovodstva da se imenuje sudac Ustavnog suda BiH nakaradnim procedurama i forsiranjem nekompetentnog kandidata i na taj način isporuči Ustavni sud onima koji ovoj zemlji dokazano ne misle dobro.

U toj nakani rukovodstvo Parlamenta pod dirigentskom palicom Mladena Boškovića (HDZ) i nesnalaženje, najblaže rečeno, predsjedavajuće Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) kao i parlamentarna većina, već mjesecima pokušavaju na silu obaviti zadatke svojih nalogodavaca koji kreiraju političke stavove za Parlament a usput duboko zabavljeni imenovanjima kreiraju atmosferu beznađa u Parlamentu - rekla je Kratina.

Zatražili smo i komentar Mahira Mešalića, predsjednika Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

Damir Marjanović je uvijek bio "zlatni džoker" HDZ-a 

- Parlament je u rasulu i bit će u još većem u narednom periodu jer kao što vidimo oni su ucijenjeni od ljudi čije im ruke fale za funkcionisanje vlasti. Pod ucjenama se ne može ništa napraviti pa su i rebalans Budžeta FBiH povukli sa dnevnog reda radi takvih stvari. Mislim da to neće funkcionisati. Bili smo svjedoci da Parlament nije zasjedao dva mjeseca - govori Mešalić.

Osvrnuo se i na rad Doma naroda FBiH.

- Identična je situacija sa Domom naroda FBiH. Smatramo da to nije dobro za Federaciju, niti za državu, jer ni institucije na državnom nivou gdje su u koaliciji "Trojka", HDZ i SNSD ne funkcionišu. Na federalnom nivou "Trojka" i HDZ su pokazali da ne funkcionišu.

Pogotovo sam zaprepašten da "Trojka" pristaje na sve zahtjeve HDZ-a i ovih nezavisnih kandidata i manjih stranaka koji ih ucjenjuju da bi izvukli javne resurse u privatne svrhe,a kao što je Rudnik Banovići za PDA, kao što je slučaj Kenana Uzunovića i Arnela Isaka.
U Domu naroda Damir Marjanović je uvijek bio "zlatni džoker" HDZ-a - rekao je Mešalić.

Razgovarali smo i sa Aidom Obućom (SDA) delegatkinjom u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Jučer smo na sjednici usvojili četiri zakona, od toga tri iz energetskog sektora i Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata te Nacrt zakona o prekršajima. Očekujem intenzivniji rad od septembra s obzirom na to da dosta zakona čekaju na razmatranje i usvajanje u Domu naroda - kazala nam je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.