open-navfaktor-logo
search
Pljušte reakcije
Kremlj izazvao uzbunu u svijetu, EU najavio sankcije, NATO osuđuje potez Rusije
Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u TV obraćanju saopćio da Rusija priznaje nezavisnost Donjecka i Luganska pljušte reakcije širom svijeta.   
21.02.2022. u 19:57
get url
text

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za odbranu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir  Zelenskiy na Twitteru je napisao: 

- Obzirom na izjave izrečene na sastanku Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, obavio sam hitne konsultacije s Emmanuelom Macronom i Olafom Scholzom te sazvao sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost i odbranu.

Ujedinjene nacije su nakon Putinove odluke o priznanju separatista upozorile da bi "jednostrani potezi mogli potkopati suverenitet Ukrajine", javlja AFP.

Njemački premijer Olaf Scholz održava hitne razgovore s "najbližim partnerima" nakon što je Putin saopćio odluku. Scholz je ranije upozorio Putina da bi priznanje proruskih pobunjenika bilo "unilateralno kršenje mirovnog sporazuma". 

- Evropska unija je spremna da uvede sankcije ako Moskva odluči da prizna nezavisnost separatističkih regiona istočne Ukrajine, i poziva predsjednika Rusije Vladimira Putina da to ne učini . izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

- Pretpostavljamo da Putin to neće učiniti, ali ako to učini, onda ću staviti paket sankcija na sto evropskim ministrima - rekao je Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je: 

- To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine. To je odbacivanje procesa iz Minska i sporazuma iz Minska i mislim da je to veoma loš znak i veoma mračan znak.

- Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproglašene "Narodnu Republiku Donjeck" i "Narodnu Republiku Lugansk" - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

- Ovo dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rješenju sukoba i krši sporazume iz Minska - rekao je Stoltenberg. 

U njegovoj izjavi ponovo se optužuje Rusija da traži izgovor za invaziju na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.