open-navfaktor-logo
search
Pogubljena injekcijom
Krvava osveta Aileen Carol Wuornos: Ubila sedmericu koji su je silovali
Tvrdila je da su je silovali ili pokušali silovati dok je radila kao prostitutka i da ih je sve ubila u samoodbrani
24.09.2019. u 19:01
get url
text

Aileen Carol Wuornos ubila je sedam muškaraca na Floridi 1989. i 1990. godine. Tvrdila je da su je silovali ili pokušali silovati dok je radila kao prostitutka i da ih je sve ubila u samoodbrani.

Osuđena je na šest smrtnih kazni i smaknuta injekcijom 9. oktobra 2002. Rođena je 1956. u Michiganu.

Njena majka je imala samo 14 godina kada se 1954. udala za njezinog oca. Sljedeće godine dobili su sina, a iduće godine, dva mjeseca prije nego se Aileen rodila, njena je majka predala zahtjev za razvod. Aileen svog oca nikada nije upoznala . Kad se rodila, on je bio u zatvoru. Bolovao je od shizofrenije i bio je osuđen za pedofiliju. Kasnije se objesio u zatvoru. U januaru 1960. majka je napustila Aileen i njenog brata i ostavila ih na brigu svojim roditeljima. Oni su djecu posvojili.

Već s 11 godina Aileen se počela prostituisati u školi za cigarete, drogu i hranu. Spavala je i sa svojim bratom. Tvrdila je da ju je njen djed, koji je bio alkoholičar, seksualno zlostavljao i tukao dok je bila dijete. Kružile su i glasine da je njen djed zapravo bio njen otac. Kad je imala 14 godina ostala je trudna nakon što ju je silovao djedov prijatelj.

Rodila je u domu i dijete dala na posvajanje. Nekoliko mjeseci nakon što je rodila odustala je od škole. Baka joj je umrla od zatajenja jetre, a djed ju je 1971. godine izbacio iz kuće . Živjela je u šumi u blizini svoje kuće i prostitucijom zarađivala za život. Uhapšena je 1974. jer je vozila pijana i pucala iz pištolja u jurećem vozilu. Dvije godine kasnije stopirala je do Floride. 

Tamo je upoznala Lewisa Gratza Fella, 69-godišnjeg predsjednika jahtaškog kluba. Iste godine su se oženili. No, Aileen je često bila učesnica u sukobima u lokalnim kafićima, a bila je i uhapšena zbog napada. I supruga je udarila nakon čega je on zatražio i dobio zabranu prilaska. Vratila se u Michigan gdje je u julu1976. uhapšena zbog napada , remećenja javnog reda i mira i bacanja biljarske kugle na pipničara.

U istom mjesecu brat joj je umro od raka i dobila je 10.000 dolara od njegovog životnog osiguranja. Rastala se od muža nakon samo devet sedmica braka. U augustu je dobila kaznu za prebrzu vožnju. Platila ju je novcem od nasljedstva. Ostatak novaca brzo je potrošila kupujući stvari među kojima je bio i automobil. Godine 1981. uhapšena je na Floridi zbog oružane pljačke. U trgovini je ukrala 35 dolara i dvije kutije cigareta . Osuđena je na kaznu zatvora iz kojeg je izašla 1983. Narednih godina bila je upletana u razna kriminalna djela , prevare, pljačke, napade, prijetnje.

U novembru 1989. ubila je svoju prvu žrtvu Richarda Malloryja (51) , vlasnika trgovine za elektroniku s Floride. On je bio serijski silovatelj, a Wuornos je tvrdila da ga je ubila u samoodbrani. U njega je ispalila više hitaca. Njegovo tijelo našli su u šumi. Nakon njega ubila je još šestoricu. Ubila ih je iz istog pištolja. Truplo jednog muškarca nikada nisu našli. Zadnju žrtvu ubila je u novembru 1990. godine.

Wuornos je uhapšena 1991. godine. Policija je uhapsila i Tyriju Moore, njezinu pomagačicu i bivšu ljubavnicu. Moore je odlučila da će iz Aileen "izvući" priznanje samo kako bi izbjegla krivični progon. Kasnije je i svjedočila na sudu protiv Aileen.

Na sudu je Aileen tvrdila da je muškarce ubila jer su je silovali ili htjeli silovati. Dobila je šest smrtnih kazni, budući da truplo sedme žrtve nije pronađeno. Kasnije je rekla da bi ih ubila ponovo. Govorila je da joj ide na živce što ju stalno vještače psihijatri.

- Ja sam mentalno zdrava. Pokušavam reći istinu. Ja sam neko ko mrzi ljudski život i ubila bih ponovo - rekla je.

Optuživala je i policajce da su je puštali da ubija. Rekla je da su je policajci nadzirali i da su znali što radi, ali da je nisu spriječili. Dok je čekala izvršenje smrtne kazne, žalila se na uvjete u zatvoru. Tvrdila je da je zlostavljaju, da joj nose hranu s urinom, da je žele izludjeti. Za posljednji obrok je zatražila samo šoljicu crne kafe. Pogubili su je 9. oktobra 2002. godine.

Tijelo su joj kremirali, a pepeo rasuli ispod stabla u njezinom rodnom Michiganu. Aileen je tražila da njenom pogrebu svira pjesma Carnival od Natalie Merchant. Reditelj Nick Broomfield je snimio dva dokumentarna filma o Aileen, a nekoliko puta ju je intervjuirao u zatvoru prije smaknuća.

 - Mislim da se u njoj stvorila ljutnja. Radila je kao prostitutka. Imala je puno groznih iskustava. U njoj je rasla ljutnja koja je na kraju eksplodirala u nevjerovatno nasilje. To je bio njen način preživljavanja. Mislim da je Aileen zaista vjerovala da je ubijala u samoodbrani. Kada si duboko psihotičan ne znaš razliku između onoga što ugrožava život i onoga što je mala prepirka. U isto vrijeme kada nije bila u tim svojim raspoloženjima, u njoj je bilo nevjerovatno puno humanosti - rekao je kasnije Broomfield.

O Aileen su pisali pjesme, a 2003. godine o njoj je snimljen film "Čudovište". Aileen je glumila Charlize Theron koja je za tu ulogu dobila Oscara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.