open-navfaktor-logo
search
Aviolinija
London ponovo na tri sata od Sarajeva, letovi dvaput sedmično
Subvencija novih aviolinija od strateškog je značaja za Kanton Sarajevo.
26.09.2023. u 14:39
get url
text

- Još u julu smo na sjednici Vlade KS donijeli odluku o usvajanju Programa subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području KS za koji su iz budžeta osigurana sredstva u iznosu od milion KM - podsjetio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Dodao je kako su već danas rezultati primjene ovog programa postali opipljivi.

Kao direktna posljedica mjera koje su tada usvojene omogućeno je uspostavljanje letova između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Međunarodnog aerodroma London Luton, koji će se odvijati dva puta sedmično, utorkom i subotom. Na ovaj način direktno će se uticati na povećanje broja turista, a samim time i na broja ostvarenih noćenja u Kantonu Sarajevo, saopćio je Press KS.

- Pored značaja za turizam, uspostavljanje novih aviolinija značajno će olakšati poslovanje privrednicima koji u svakodnevnim razgovorima konstantno provlače problem nedostatka direktnih letova za ključne destinacije. Ova linija je jedna, ali težit ćemo da u narednom periodu radimo na uspostavi svih linija koje su od strateškog značaja za naš kanton, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu - istakao je Mijatović.

Najavio je i da se planira objava novog javnog poziva za subvenciju aviokompanija za narednu godinu, na koji će se moći prijaviti aviokompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju, a koje su spremne uvrstiti Sarajevo u svoju mrežu destinacija od 2024. godine.

Povezivanje Wizz Airove sarajevske baze s Londonom dočekano je s velikom radošću. Ova aviokompanija je još jednom potvrdila svoju posvećenost ponudi niskih cijena karata i sigurnih letova svim putnicima do željenih odredišta, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.