open-navfaktor-logo
search
Francuski predsjednik
Macron: Evropa mora smanjiti ovisnost od SAD i izbjeći da bude uvučena u sukob Kine i Amerike oko Tajvana
Evropa mora da smanji ovisnost od Sjedinjenih Američkih Država i izbjeći da bude uvučena u sukob Kine i Amerike oko Tajvana, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u svom avionu na povratku iz trodnevne posjete Kini.
09.04.2023. u 20:46
get url
text

U razgovoru sa novinarom portala Politico i dvojicom francuskih novinara, Macron je ponovio svoju teoriju o "strateškoj autonomiji", koja podrazumijeva da Evropa, koju vjerovatno vodi Francuska, postane "treća supersila".

Macron se upravo vratio iz trodnevne državne posjete Kini gdje ga je dočekao kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana ljutita zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.

Macron je rekao da Evropa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a, u izjavi za Les Echos i Politico tokom posjete Kini.

- Najgore bi bilo misliti da mi Evropljani moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju - rekao je francuski predsjednik za Politico i dodao:

- Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD - rekao je Macron.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.