open-navfaktor-logo
search
Francuski predsjednik
Macron najavio: Ne isključujemo slanje vojske u Ukrajinu, moramo spriječiti Rusiju da dobije rat
Ne možemo isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je u ponedjeljak bio domaćin konferencije u Parizu na kojoj su evropski čelnici raspravljali o toj mogućnosti.
27.02.2024. u 08:03
get url
text

- Sinoć nije bilo dogovora o službenom slanju trupa na teren, ali ne možemo ništa isključiti, kazao je novinarima Macron.

Francuski predsjednik dodao je da je konferencija za pomoć Ukrajini okupila predstavnike 27 zemalja članica Evropske unije uključujući 21 šefa država i vlada.

- Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo Rusiju da dobije ovaj rat. I to kažem s odlučnošću, ali i sa kolektivnom poniznošću koju trebamo imati, u svjetlu posljednje dvije godine - kazao je Macron te dodao:

- Ljudi koji su danas rekli "nikad, nikad" bili su isti oni koji su rekli nikad avioni, nikad rakete dugog dometa, nikad kamioni. Sve su to rekli prije dvije godine. Mnogi oko ovog stola govorili su da ćemo "ponuditi kacige i vreće za spavanje", a sada govore da moramo učiniti više da nabavimo projektile i tenkove. Moramo biti skromni i shvatiti da (smo) uvijek kasnili šest do osam mjeseci - izjavio je Macron.

Francuski predsjednik također je najavio uspostavljanje nove koalicije za isporuku "projektila i bombi" srednjeg i dugog dometa Ukrajini.

- Čelnici EU-a i predstavnici vlade "odlučili su pojačati naoružanje i vrlo brzo proizvesti opipljive rezultate" u osam koalicija koje već postoje - rekao je Macron.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.