open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Macron najavio nova ograničenja za nevakcinisane Francuze
Rekordan broj Francuza pokušao je rezervirati termine za vakcinisanje protiv Covid-19 u ponedjeljak navečer, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron najavio niz mjera za one koji ne budu imali 'zdravstvenu propusnicu'.
13.07.2021. u 08:41
get url
text

U obraćanju naciji, Macron je najavio da će od sljedećeg mjeseca svi koji žele jesti ili piti u restoranima, putovati vozom ili posjetiti trgovački centar morati pokazati dokaz o vakcinisanju ili negativan test.

Takozvana "zdravstvena propusnica" također će biti potrebna za prisustvo festivalu, pozorišnoj predstavi ili kino-projekciji kao dio vladine strategije za suzbijanje sve većeg broja novih slučajeva koronavirusa povezanih s varijantom Delta.

- Vakcinisanje nije obavezno, ali produžit ćemo zdravstvenu kartu do maksimuma kako bismo potaknuli što više vas da se vakcinišete - rekao je Macron.

Kako se očekuje oni koji nisu vakcinisani  će morati obaviti test za svaki restoranski obrok ili piće.

Macronovo obraćanja imalo je trenutni uticaj na mnoge nevakcinisane Francuze, pa je glavne web stranica za rezerviranje termina za vakcinisanje registrirala nagli porast posjeta.

Web stranica Doctolib izvijestila je da je rekordnih 20.000 termina zabilježenih svake minute u ponedjeljak navečer. Stranica je objavila da je u utorak rano ujutro ukupno 926.000 ljudi rezerviralo prvi dozu vakcine što je "apsolutni rekord", izvještava France 24.

Covid testovi, koji su trenutno besplatni, morat će se plaćati od septembra "kako bi se potaknulo vakcinisanje umjesto da se poduzimaju mnogi testovi", dodao je Macron.

Francuski predsjednik je također najavio od septembra obavezno vakcinisanje za zdravstveno osoblje, radnike domova za penzionere i druge koji rade s ranjivim osobama u skladu sa sličnim potezima u Grčkoj, Italiji i Britaniji.

Ministar zdravstva Olivier Véran rekao je da od septembra nevakcinisano osoblje neće moći raditi i neće biti plaćeno.

- Naša se zemlja suočava s porastom epidemije, u kontinentalnoj Francuskoj, ali i u inozemstvu. Situacija je pod kontrolom, ali ako sada ne budemo reagirali, broj slučajeva znatno će se povećati i dovesti do porasta broja hospitalizacija - rekao je Macron na početku svog obraćanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.