open-navfaktor-logo
search
Nastavljeni protesti
Macron neće odustati od reforme penzionog sistema
Francuski predsjednik je napomenuo da se može izmijeniti dob za odlazak u penziju, a premijer Edouard Philippe zatražio je da nastave pregovore o tom pitanju za vrijeme božićnih praznika
18.12.2019. u 16:08
get url
text

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ne odustaje od reforme penzionog sistema.

Govoreći u palati Elysee, Macron je rekao da neće odustati od reforme koja je izazvala reakcije i kritike u zemlji.

Francuski predsjednik je napomenuo da se može izmijeniti dob za odlazak u penziju, a premijer Edouard Philippe zatražio je da nastave pregovore o tom pitanju za vrijeme božićnih praznika.

Razlog nezadovoljstva građana najavljenom reformom jeste to što sindikati smatraju da bi provođenje reforme primoralo milione radnika da rade duže do odlaska u penziju.

U zajedničkom saopćenju glavnih sindikata u zemlji navedeno je kako će se štrajkovi nastaviti sve dok vlada ne povuče penzionu reformu i neće biti obustavljeni tokom božićnih praznika.

Međutim, Philippe danas održava razgovore sa predstavnicima sindikata. 

U Francuskoj su i danas, četrnaesti dan, nastavljeni protesti i štrajkovi zbog penzione reforme koju namjerava uvesti administracija predsjednika Macrona. Zbog štrajka velikog broja uposlenika, građani su i danas žrtve. Ni danas ne funkcioniše većina linija metroa, a dolazi i do velikih gužvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.