open-navfaktor-logo
search
Rok do 30. juna
Mahmuzić: Svi koji ispunjavaju uvjete za moratorij, a banke im ne odobravaju, neka se obrate Agenciji
Odluka Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine o produženju mogućnosti podnošenja zahtjeva za moratorij na otplatu kredita do 30. juna ove godine za fizička i pravna lica i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31. decembra 2021. objavljena je u Službenom listu čime i zvanično može početi njena primjena.
19.03.2021. u 20:15
get url
text

Šta to konkretno znači, objasnio nam je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije.

- Prije svega želim kazati kako smo zbog pogoršane epidemiološke situacije i širenja zaraze koronavirusom u FBiH i njenih posljedica na standard građana jednostavno morali reagovati. Osnova ove odluke je još od 16. marta prošle godine, znači na početku pandemije.

Istu smo modifikovali tokom 2020. i podnošenje zahtjeva bilo je ograničeno do 31. decembra 2020. No, vidjevši u kakvoj je situaciji kompletno stavništvo donijeli smo odluku o produženju mogućnosti za podnošenje zahtjeva za moratorij na otplatu kredita - kaže za Mahmuzić za Faktor.

VEZANI TEKST - Vrijednost kredita koji su trenutno zahvaćeni moratorijem prelazi milijardu KM

Naglasio je ko sve ima pravo na podnošenje zahtjeva.

- Svi oni koji su zbog pogoršane epidemiološke situacije i mjera koje su uslijedile na njenom suzbijanju ostali bez posla ili su im primanja u znatnoj mjeri umanjena imaju pravo na moratorij. Ako im pojedine banke uskrate to pravo iako ispunjavaju uvjete, neka se odmah obrate Agenciji. Napravili smo svojevrsnu reorganizaciju u Agenciji i ofirmili tim koji će biti na usluzi građanima kada je ova problematika u pitanju - jasno je poručio Mahmuzić.

Prema podacima Agencije na dan 28. februar 2021. godine, kada su u pitanju banke aktivan broj izloženosti obuhvaćen nekom od posebnih mjera je 3.146 i iznosi 919,2 miliona KM ili 6 posto od iznosa ukupnih kredita.

U segmentu stanovništa izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 93,07 milion KM i imaju učešće od 1,3 posto u ukupnim kreditima stnovništvu, dok u segmentu pravnih lica izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 826,2 miliona KM i imaju učešće od 10,4 posto u ukupnim kreditima pravnih lica.

Kada su u pitanju nedepozitne finansijske institucije, aktivan broj izloženosti obuhvaćen nekom od posebnih mjera je 7.339 i iznosi 73,8 miliona KM. U segmentu stanovništa izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 41,5 milion KM, dok u segmentu pravnih lica izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera iznose 32,3 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.