open-navfaktor-logo
search
Dobili zatvorske kazne
Majka iz Kaknja i njen partner petero djece prisiljavali da prose, jedno poslali u Ilijaš da "radi"
Kantonalni sud u Zenici izrekao je presudu kojom su Mirsad Crnović, zvani Mirso, njegova nevjenčana supruga Hasiba Šuvalić, te Refik Dedić, zvani Edin, osuđeni na ukupno 20 godina zatvora zbog prisiljavanja na prosjačenje petero djece.
07.04.2023. u 11:26
get url
text

Proglašeni su krivim za organizovanu trgovinu ljudima u saučesništvu, te je Crnović osuđen na 10, a njegova nevjenčana supruga i Dedić na po pet godina zatvora.

Optužnica protiv njih potvrđena je u augustu 2021. godine, a prema navodima iz optužnice, odnosno presude, Crnović je od augusta 2020. godine pa do maja 2021. godine, organizirao grupu ljudi, koju su pored njega činili još i Šuvalić i Dedić.

Oni su u tom periodu, zajednički i dogovoreno, na području Kaknja, Ilijaša, Visokog, Bihaća, Prijedora, Mostara, Busovače i Livna, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost i bespomoćnost, petero maloljetne djece Hasibe Šuvalić, uz psihičko i fizičko zlostavljanje i prijetnje silom, tjerali na prosjačenje radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

"Ima da ti ruke lomim"

Djecu su skoro svako jutro budili i bez obzira na vremenske prilike, čak i po iznimno hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila i bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je Crnović svojim "golfom 2" razvozio na više lokacija u spomenutim gradovima, najčešće ispred većih tržnih centara.

Za vrijeme prosjačenja djecu je Crnović neposredno nadzirao putem telefona, dajući im upute i kontrolirajući skupljanje novca i hrane i sprečavanje djece da novac troše, prisiljavajući ih da ispruženih ruku od građana traže milostinju u novcu i hrani.

Svako dijete moralo je dnevno skupiti u prosjeku između 30 i 80 KM, a nerijetko i više, tjerajući ih da rade do kasnih noćnih sati, provjeravajući koliko su zaradili.

- Mirsad je, pored ostalog, putem telefona pitao: "A koliko ste zaradili, imate li hrane", te govoreći A.: "Pa đe si ti?", "Evo te, j....li ti, bolje nemoj da me čekaš kad ja dođem po nju, jesi li me čuo?", "J...babu, znaš šta ću ti radit, sad kad dođem po tebe?", "Zapamti, ima da ti ruke lomim, j.... ti pleme u usta ba!", "Ima da te tučem ko čojek, ko mangupa, jesi čuo?" (...), a i Hasiba je nazivala putem telefona i govorila: "A., koliko si uz'o", pa kad je A. obavijesti da je zaradio 30 KM, govorila: "Hej nemoj da se zaj.....š, Mirso je sad i S. ubio, što zaradila 50 maraka, moglo se radit' dobro, nemoj da se zaj.....š" (...), zbog čega su djeca pod prijetnjom fizičke sile morala od građana tražiti novac i nakon toga taj novac predavati Mirsadu i Hasibi - navodi se, između ostalog u optužnici.

Nakon prosjačenja djeca bi pozivala na Mirsadove brojeve telefona, kako bi došao po njih, a ponekad su se vraćali kući i autobusima do ugovorenih lokacija, kada je po njih dolazio Mirsad, a od prikupljenog novca nisu sebi smjeli kupiti ni hranu, već su samo po nalogu Mirsada morala dopunjavati Mirsadu lično kredit na njegov
broj telefona i kupovali su za kuću namirnice koje Mirsad i Hasiba narede.

Dijete moralo prositi i s inficiranom ranom

Osim toga, Mirsad i Hasiba su zajednički, na duži vremenski period, jedno dijete predali Refiku Dediću, zvanom Edin, u Ilijašu, a radi prisilnog prosjačenja.

- Edin je, svjestan da prima kod sebe dijete koje nije navršilo 18 godina života, u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, dijete navodio i prevozio do mjesta prosjačenja, pa ga zajedno sa Mirsadom i Hasibom, kontrolirao putem telefona - navedeno je u optužnici.

Dijete je u novembru 2020. godine ispred tržnog centra "Suša" u Visokom za vrijeme dok je prosjačilo ugrizao pas, ali su ga oni, i sa inficiranom ranom prisiljavali da nastavi prositi pod nadzorom Edina, kontrolirajući dijete na način da je Mirsad pozivao Edina i provjeravao koliko je dijete uspjelo isprositi.

- Isprošeni novac maloljetnik je svakog dana morao dati Edinu, a po novac je potom dolazio Mirsad i preuzimao ga, te i dalje ostavljao dijete u Ilijašu radi prosjačenja pod nadzorom Edina, nakon čega se ponovo vraćao kući, gdje je sa ostalom djecom nastavljao prisilno prosjačiti, pod istim uvjetima, sve do momenta lišenja slobode Mirsada i Hasibe i smještaja djece u Centar za socijalni rad Zenica - navedeno je u optužnici.

Izrečena presuda je nepravomoćna i na nju je dozvoljena žalba višem sudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.