open-navfaktor-logo
search
Užas u Donjem Vakufu
Majka se opijala, a djeca bila prepuštena sama sebi, zbog seksualnih nasrtaja djevojčica se pokušala ubiti
Protiv Alise O.iz Donjeg Vakufa Općinski sud u Bugojnu potvrdio je optužnicu koju je protiv nje podiglo Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona zbog počinjenog krivičnog djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.
16.02.2022. u 22:01
get url
text

Potvrđenom optužnicom ona se tereti da je kao roditelj grubo zanemarila svoje funkcije zbrinjavanja ili odgoja djeteta ili maloljetnika koja su se odala drugim oblicima asocijalnog ponašanja ili delikvenciji.

Navodi se da je ona tokom 2020. godine pa sve do momenta podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu u decembru prošle godine, kao roditelj grubo zanemarila svoje funkcije zbrinjavanja i odgoja malodobne djece D.O., L.O. i L.E., na način da je u više navrata u tom periodu bila odsutna iz kuće u kojoj je nastanjena boraveći u ugostiteljskom objektu u Donjem Vakufu i drugim ugostiteljskim objektima, konzumirajući alkoholna i druga pića.

Za vrijemem njenog boravka van kuće djeca su se bez pratnje roditelja u više navrata kretala po gradu i raznim lokalitetima na području općine Donji Vakuf, te boravila u više navrata kod njezine majke V.O. kako ne bi bili sami.

Usljed njenog zanemarivanja djece kao roditelja njena maloljetna kćerka bila je izložena seksualnim nasrtajima od punoljetne osobe zbog čega je podnesena prijava, a zatim se djevojčica pokušala ubiti vješanjem, nakon čega se liječila od psihičkih bolesti na Psihijatrijskoj klinici u KCUS-u u Sarajevu.

Pored toga, djevojčica je 8. marta prošle godine zaustavljena od policije dok je bila u društvu punoljetne osobe kod koje je pronađena droga.

Također, djeca D. O. i L. O., koji pohađaju osnovnu školu u Donjem Vakufu u više navrata su izostajali iz škole i zanemarivali školske obaveze, što se odrazilo na školsko vladanje i učenje, navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.