open-navfaktor-logo
search
Sve zbog zastava
Makljaža političara na samitu u Ankari: Potukli se članovi ruske i ukrajinske delegacije
Na samitu Parlamenta Crnomorske ekonomske saradnje u Ankari došlo je do fizičkog obračuna između ukrajinske i ruske delegacije.
04.05.2023. u 21:35
get url
text

Najprije je tenzije podigla zastupnica ruske Državne dume Olea Timofeeva iz stranke Jedinstvena Rusija koja je na svom sakou istakla narandžasto-crnu Jurjevsku trakicu koja je postala simbol podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Na to su reagirali ukrajinski zastupnici koji su iza njenih leđa pokušali razviti ukrajinske zastave, ali su tada ustali članovi ruske delegacije kako bi ih spriječili u tome.

Tada se u situaciju umiješao predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop. On je proglasio pauzu i zatražio da se delegacija, koja je prekršila pravila, izvede iz dvorane.

Nakon toga je na marginama događaja izbila tuča zbog ukrajinske zastave u kojoj je učestvovao ukrajinski zastupnik Oleksandr Marikovskyi i predstavnik ruske delegacije. On je oteo zastavu Ukrajincima, a na to je odmah reagovao Marikovskyi koji je nakon kraćeg fizičkog obračuna uspio vratiti ukrajinsku zastavu.

U Ankari se od 4. do 5. maja održava 61. Generalna skupština PABSEC-a. Na dnevnom redu je pitanje potvrđivanja mandata članova nacionalnog izaslanstva Ruske Federacije, formiranog nakon parlamentarnih izbora u Ruskoj Federaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.