open-navfaktor-logo
search
Udar na prava manjina
Marginalizacija muslimana: Indijski sud potvrdio zabranu nošenja hidžaba u učionicama u Karnataki
Indijski sud potvrdio je u utorak zabranu nošenja hidžaba u učionicama u južnoj državi Karnataka, presuda koja bi mogla predstavljati presedan za ostatak zemlje koji ima veliku muslimansku manjinu.
15.03.2022. u 08:21
get url
text

Državna zabrana prošlog mjeseca izazvala je proteste nekih muslimanskih studenata i roditelja, te kontraproteste hinduističkih učenika. Kritičari zabrane kažu da je to još jedan način marginalizacije zajednice koja čini oko 13 posto od 1,35 milijardi stanovnika Indije sa hinduističkom većinom.

- Mi smatramo da nošenje hidžaba ne predstavlja dio osnovne vjerske prakse - rekao je u presudi glavni sudija Ritu Raj Awasthi iz Višeg suda Karnatake.

Rekao je da vlada ima ovlasti da propisuje jedinstvene smjernice, odbacujući razne peticije kojima se osporava naredba, prenosi Reuters.

Uoči presude, vlasti Karnatake najavile su zatvaranje škola i koledža i uvele ograničenja na javna okupljanja u nekim dijelovima države kako bi spriječile potencijalne probleme.

Karnataka, dom tehnološkog centra Bengalurua, jedina je južna država kojom vlada hinduistička nacionalistička partija Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija i održava izbore za državnu skupštinu sljedeće godine. Kritičari kažu da bi BJP mogao imati koristi od podjele između Hindusa i muslimana, iako stranka kaže da zabrana hidžaba nema nikakve veze s njihovim političkim ambicijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.