open-navfaktor-logo
search
Prijeti im robija
Maskirane i naoružane Zeničanke pljačkale supermarkete
Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici potvrdio je optužnicu zeničkog Kantonalnog tužilaštva protiv dvije Zeničanke, zbog sumnje da su maskirane i naoružane pljačkale prodavnice u tom gradu.
27.11.2020. u 20:34
get url
text

Adrijana Halilović i Alma Balija, obje ranije neosuđivane, terete se za četiri razbojništva u sticaju.

Kako piše u optužnici, one su 19. septembra 2018. godine, oko 21.10 sati ušle u minimarket "Bingo" u ulici Ćire Truhelke u Zenici. Obje su bile maskirane, jedna je u ruci nosila nož, a druga sprej u jednoj i plastični pištolj u drugoj ruci.

- Prijetnjom da će upotrebom spreja i plastičnog pištolja izravno napasti na njen život i tijelo, sprejem je pošpricala zaposlenicu K. S. i uperila plastični pištolj u nju, naredivši joj povišenim glasom: "Daj pare, vadi pare!", što je S. u strahu za svoj život i učinila i iz kase za kojom je stajala izvadila ladicu sa novcem i predala joj je - navodi se u optužnici.

"Daj pare, daj pare!"

Druga osumnjičena za to vrijeme, držeći nož u ruci, prišla je zaposlenici H. Dž., te prijeteći joj nožem, lijevom rukom je uhvatila za prsa i odgurnula prema zidu između dvije kase.

- Potom je prišla kasi za kojom je stajala zaposlenica L. D. kojoj je naredila povišenim glasom: "Daj pare, daj pare!" pa je L. D. u strahu za svoj život iz ladice kase izvadila dvije kese s novcem i stavila ih na pult koje je osumnjičena uzela - dodaje se u optužnici.

Dalje se navodi da je osumnjičena od zaposlenice tražila da joj preda još novca, nakon čega je ona, u strahu za svoj i život svojih radnih kolegica otvorila ladicu, pokazujući joj da više nema novca. Kada su se uvjerile u to, sa prisvojenih 1.270 KM udaljile su se u nepoznatom pravcu.

Na sličan način, mjesec i po kasnije, opljačkale su "Konzum"na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića u Zenici.

U market su upale oko 20 sati. Ponovo su obje bile maskirane. Alma je u ruci nosila nož sa dužom oštricom, dok je Adrijana imala plastični pištolj.

U trenutku pljačke u prodavnici su bile dvije uposlenice i kupac.

- Upotrebom sile i prijetnjom plastičnim pištoljem i nožem da će napasti na život i tijelo zaposlenica i kupca koji su se nalazili u marketu, uperile su plastični pištolj i nož prema zaposlenicama M. P. i T. V., obraćajući im se povišenim glasom: "Ovo je pljačka, daj pare!" - navodi se u optužnici.

Potom je Alma otišla iza pulta i iz kase uzela 1.140 KM u raznim apoenima, dok je za to vrijeme Adrijana stajala na ulaznim vratima sa uperenim pištoljem u zaposlenice, nakon čega su pobjegle.

Isti dvojac ponovo se u akciji našao i godinu kasnije, 28. novembra 2019. godine, a na meti im je tada bio supermarket "Best" u naselju Crkvice.

Za razliku od ranijih pljački, ovoga puta obje su imale plastične pištolje.

- Nagele su se preko pulta gdje se nalazila kasa i upotrebom sile i prijetnjom pištoljima da će napasti na život i tijelo zaposlenica navedenog marketa, pištolje uperile prema njima, izazivajući na taj način kod njih strah za život. Potom su iz kase slobodnom rukom uzele i prisvojile novac u iznosu od 920 KM u različitim apoenima, nakon čega su se sa prisvojenim novcem udaljile u nepoznatom pravcu - stoji u optužnici.

U januaru ove godine ponovo su krenule u pljačku "Konzuma" na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, koji su više od godinu ranije već jednom opljačkale.

Promijenile taktiku

Ovoga puta imale su drugu taktiku - jedna je izigravala kupca, dok je druga pljačkala.

Pa je tako, navodi se u optužnici, 2. januara, oko 18.20 sati Adrijana ušla u market i posmatrala njegovu unutrašnjost i prisutne kupce, pa kad se uvjerila da će iz njega izaći i posljednji kupac, o tome SMS porukom obavijestila Almu.

- Ona je odmah po obavijesti maskirana ušla u market, noseći u ruci plastični pištolj, odgurnula je rukama Halilović Adrijanu prema unutrašnjosti marketa, te upotrebom sile i prijetnjom plastičnim pištoljem da će napasti na život i tijelo zaposlenice H. F. koja se nalazila u pultu za kasom, mašući joj pištoljem dala znak da napusti prostor pulta, što je uposlenica i učinila. Potom je iz kase uzela i prisvojila novac u iznosu od 777,40 KM u različitim apoenima, dok je za to vrijeme Adrijana stajala u unutrašnjosti marketa i pratila dešavanje. Nakon toga se Alma Balija sa prisvojenim novem udaljila u nepoznatom pravcu - navodi se u optužnici.

Optuženim se na teret stavlja da su upotrebom sile i prijetnjom da će napasti život i tijelo druge osobe, oduzele tuđu pokretninu s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, čime su počinile razbojništva, za koja je zaprijećena zakonska kazna od pet godina ili viša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.