open-navfaktor-logo
search
Kremaljski jastreb
Medvedev upozorava "neprijatelja" Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost
Najveći saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev upozorio je Poljsku u četvrtak da se država članica NATO-a sada smatra "opasnim neprijateljem" Rusije i da bi mogla na kraju izgubiti svoju državnost ako nastavi svojim sadašnjim kursom, prenosi Reuters.
03.11.2023. u 08:16
get url
text

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, dao je komentare u članku od 8.000 riječi o rusko-poljskim odnosima, rekavši da Moskva sada ima "opasnog neprijatelja" u Poljskoj.

- Mi ćemo je (Poljsku) tretirati upravo kao historijskog neprijatelja. Ako nema nade za pomirenje sa neprijateljem, Rusija bi trebala imati samo jedan i veoma oštar stav prema njenoj sudbini - poručio je Medvedev.

- Historija je više puta izrekla nemilosrdnu presudu drskim Poljacima: ma koliko ambiciozni bili revanšistički planovi, njihov krah bi mogao dovesti do smrti poljske državnosti u cjelini - dodao je on.

Iz Poljske nije bilo odmah odgovora na njegove komentare.

Rat u Ukrajini doveo je do novih padova u već napetim odnose između Varšave i Moskve.

Poljska, koja je podržala Ukrajinu, optužuje Rusiju da pokušava destabilizirati zemlju kampanjama dezinformacija i špijunažom. Moskva je osudila ono što vidi kao neprijateljski stav Varšave prema njoj i ruskim interesima u Poljskoj.

Medvedev, koji je sebe predstavljao kao liberalnog modernizatora dok je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine, sada se predstavlja kao žestoki antizapadni kremaljski jastreb, koji se često obrušava na Zapad uvredama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.