open-navfaktor-logo
search
Dogovorena saradnja
Memorijalni centar Srebrenica potpisao memorandum sa Mauthausen memorijalom
Jučer je tokom službene posjete Austriji potpisan memorandum o razumijevanju između Memorijalnog centra Srebrenica i Mauthausen memorijala. Dvije državne institucije su na ovaj način dogovorile saradnju u oblastima tranzicijske pravde, memorijalizacije žrtava genocida u Srebrenici i žrtava Holokausta, ali i saradnje u kulturološkoj razmjeni i razvijanju sadržaja iz okvira djelovanja dvije institucije.
06.12.2022. u 12:40
get url
text

Posjeta je realizirana kroz program razmjene "Dobre prakse" u okviru projekta Istina, dijalog, budućnost koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji predviđa razmjenu ekspertize između Memorijalnog centra Srebrenica i partnerskih organizacija i institucija. Ova posjeta je ukupno šesta aktivnost programa, a predviđeno ih je još nekoliko u narednoj godini, gdje uposlenici/e imaju priliku dijeliti svoja iskustva sa kolegama i kolegicama iz regije i svijeta.

- Mauthausen memorijal je jedan od važnijih čuvara historije na evropskom tlu. Njihova posvećenost čuvanju sjećanja i memorijalizaciji, kao i podizanju svijesti o činjenicama o Holokaustu i drugim zločinima iz Drugog svjetskog rata je inspirirajuća. Memorijalni centar Srebrenica ovakvom saradnjom dobija partnere koji mogu prenijeti svoja iskustva posebno u muzejskoj djelatnosti, ali i s kojima može podijeliti svoju ekspertizu u memorijalizaciji. Svaki zločin je potrebno zasebno procesuirati, i sudski i historijski, ali ono što nam je identično jeste naša misija, borba za istinu - kazao je  Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.