open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud u Sarajevu
Midhat Bunjo, Jasmina Bunjo i Almedina Hadžić optuženi zbog privrednog kriminala teškog 280.000 KM
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Midhata Bunjo, Jasmine Bunjo i Almedine Hadžić zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara i krivotvorenje isprave.
18.01.2023. u 10:16
get url
text

- Terete da su od 2012. do 2015. godine, Midhat Bunjo u svojstvu direktora privrednog društva Automehanika Sarajevo, podigao kredit u jednoj od sarajevskih banaka u iznosu od 124.437,73 KM u ime Automehanike, pri čemu u poslovnim knjigama nije prikazao iznos podignutog kredita već ga je umanjio za 50 hiljada i iskoristio za kupovinu automobila u privatne svrhe. Novac od 50 hiljada sa računa Automehanike podigla je njegova supruga Jasmina Bunjo i uplatila na račun Autokuće.

Istovremeno, optuženi Midhat Bunjo je lažno prikazao da je vlasnik poslovnog prostora u vlasništvu Automehanike kojeg je iznajmljivao jednoj firmi iz Mostara, a novac od 98.000 maraka koji je isplaćen u vidu zakupnine, zadržao za sebe. Optužen je i da je uz pomoć supruge i radnice Almedine Hadžić sačinjavao duple fakture firmama koje su uplaćivale novac na račun Automehanike, i uz pomoć optuženih zadražao za sebe 112.320,00KM. Uz pomoć obje optužene, tereti se i da je lažno prikazao da firma MBC Sarajevo koja je bila u njegovom vlasništvu potražuje prema Automehanici novčani iznos od 12.870, kako bi ga neosnovano usmjerio na račun svoje firme. Počinjenjem navedenih krivičnih djela optuženi su pribavili 280 hiljada KM koristi. Tužilaštvo je u optužnici predložilo oduzimanje imovinske koristi, kao i zabranu obavljanja funkcije za optužene Midhata i Jasminu Bunjo u periodu od 5 godina. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 19 svjedoka, dva vještaka finansijske i grafološke struke i izvođenje više od 1.700 materijalnih dokaza - saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.