open-navfaktor-logo
search
Hrvatski predsjednik
Milanović: Neću dopustiti da se srpskom narodu zbog Srebrenice nabijaju kompleksi
Neću dopustiti da se čitavim narodima, u ovom slučaju srpskom, nabijaju kompleksi kao što su prethodno oni drugi nabijali Hrvatima radi Jasenovca i tako u krug, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu poslije susreta s odlazećim predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.
28.11.2022. u 17:48
get url
text

On je to rekao pošto su novinari pitali Pahora da komentariše Milanovićeve kontroverzne izjave o genocidu u Srebrenici, među ostalim, da postoje različite vrste genocide i da je "u historiji bilo puno većih zločina".

Predsjednik Hrvatske je ranije više puta odbacio tvrdnje da je negirao genocid u Srebrenici, pa tako i na ručku s učesnicima regionalnog samita u Sloveniji čiji je domaćin bio Pahor. Slovenački predsjednik odgovorio je da Milanovića poznaje godinama i da imaju "zajedničke, ali i različite stavove", prenijela je agencija Hina.

Milanović je zbog pitanja kritikovao novinara rekavši da je Pahora doveo u poziciju da ga ocjenjuje kao da je u Supertalentu ili MasterChefu, a također je pozvao novinare da prestanu da “manipulišu” njegovim izjavama o Srebrenici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom, Milanović je na pitanje novinara ponovio da se vlada ponaša dikatorski kada je riječ o odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. On je dodao da Sabor nije nadležan da odlučuje o tome, već vlada uz njegovu saglasnost.

On je ponovio da se protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, rekavši, među ostalim da Hrvatska prvenstveno treba da gleda na svoje interese i bezbjednost.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, Milanović je rekao da bi volio da su sa svim susjednim državama odnosi dobri kao sa Slovenijom. On je istakao da su odnosi Zagreba i Ljubljane izrazito važni i da očekuje nastavak dobre saradnja i sa novoizabranom predsjednicom Slovenije.

Pahor je također pohvalio dobru saradnju s Hrvatskom i dodao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoju posljednju posjetu nekoj zemlji u predsjedničkom mandatu. On je naglasio da evropska spoljna politika počinje sa susjedima sa kojima treba imati prijateljske, savezničke odnose.

Pahor je izrazio očekivanje da će Vijeće EU do kraja ove godine dati zeleno svjetlo za status kandidata za BiH i za viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i da će proces everopskog širenja ići dalje.

Odlazeći slovenački predsjednik je u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, a sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.