open-navfaktor-logo
search
Šta će raditi u 2021.
Milioni KM potrebni za rad agencija, privatizacije se "na prste broje"
Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH ove godine planiraju prodaju tek nekolicine preduzeća, te nekoliko objekata. Istovremeno, za njihov rad će u 2021. godini trebati najmanje 2,6 miliona KM.
26.04.2021. u 10:26
get url
text

Ovo su podaci koje smo dobili od samo pet agencija za privatizaciju u FBiH, od njih 11, koliko ih ima.

Pri tome treba istaći da većina njih već godinama planira prodati ono što su planirali i ove godine.

- U planu Agencije za privatizaciju FBiH u ovoj godini su sva preduzeća za koja Vlada FBiH donese odluku i metodu o načinu prodaje – kazali su nam kratko u APF.

A zasad, dodaju, Vlada nije donijela nikakvu odluku na ovom planu. Sve se svodi na malu privatizaciju – prodaju dijelova imovine.

VEZANI TEKST - Radnici Agencije za privatizaciju FBiH: Nemamo plaća ni zdravstvenog od septembra

Među posljednjim urađenim privatizacijama su prodaja udjela u FDS-u i u Bosnalijeku, prije nekoliko godina.

Njihovi godišnji troškovi su oko 1,5 milion KM, bez ugovorenih usluga i troškova koji se tiču pasivnog podbilansa, odnosno imovine koju su firme imale u zemljama bivše Jugoslavije. Račun im je i dalje blokiran te su zaposleni i dalje bez plaća. Trenutno imaju 25 zaposlenih.

Agencija za privatizaciju Tuzlanskog kantona pokušat će, kako su nam odgovorili, prodati objekte koji su bili dijelom imovine preduzeća sa područja Brčko distrikta i RS-a. O tome se govorilo i ranije.

- Najvjerovatnije da će to biti neki od objekata sa područja Tuzle ili Gradačca jer su već iskazane određene zainteresovanosti s različitih strana – odgovorili su iz Kantonalne agencije za privatizaciju TK.

Planiraju pripremati i postupke prodaje imovine iz pasivnog podbilansa, dok, dodaju, priprema prodaje veterinarskih stanica i javnih komunalnih preduzeća ovisi od viših organa vlasti.

Imaju osam zaposlenih, a troškovi rada u ovoj godini iznosit će im 365.000 KM.

Agencija za privatizaciju Srednjibosanskog kantona ima pet zaposlenih, a Upravni odbor četiri člana. Godišnji troškovi Agencije iznose između 200.000 KM i 250.000 KM.

U ovoj godini planiraju kontrolisati koliko su ispunjeni ranije sklopljeni ugovori, a glavne aktivnosti će im biti zaštita imovine iz pasivnog podbilansa.

- Od preduzeća iz komercijalnog sektora ostala je privatizacija poduzeća ŠIPAD Vranica Fojnica, Odmor, rekreacija, šport i kultura (ORŠK) Novi Travnik, UTP Ugar Travnik, razgraničenje imovine u dva poljoprivredna društva (PD Vlašić Travnik i PP Vlašić Vitez) – između ostalog su naveli iz Agencije za privatizaciju SBK.

Agencija za privatizaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu ove godine planira privatizaciju šest preostalih firmi koje zajedno imaju oko 2,7 miliona KM državnog kapitala.

VEZANI TEKST - Nisu prodali gotovo ništa, plaće i do 3.700 KM, dobili čak i stimulacije!

Riječ je o preduzećima Veterinarska stanica, "6. mart", "Ušće", "Prača", RTV BPK, te "KIC" Prača. U pitanju su javna, a u nekim slučajevima i komunalnim preduzećima.

No, pitanje je hoće li u ovom uspjeti jer komunalna preduzeća konstantno donose odluke da oni ne žele ići u privatizaciju, s čim se najčešće slažu i osnivači.

Ova agencija ima četiri zaposlena i budžet od 118.601 KM.

Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo planira privatizaciju državnog kapitala koji procjenjuju na 5,5 miliona KM, prodaju imovine preduzeća koja se procjenjuje na 5,8 miliona KM, te privatizaciju imovine iz pasivnog podbilansa procijenjene na oko milion KM.

Imaju osam zaposlenih, a za finansiranje njihovog rada, barem prošle godine, trebalo je skoro 432.000 KM.

Odgovore od ostalih šest kantonalnih agencija za privatizaciju čekamo. Pitanja smo poslali prije više od deset dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.