open-navfaktor-logo
search
Brčko
Miroslavu Tomiću dvije i po godine zatvora zbog krađe i paljevine porodične kuće
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Miroslava Tomića (32), optuženog da je početkom godine u Dubravama, jugozapadno od Brčkog, provalio u jednu porodičnu kuću, a zatim je zapalio.
29.07.2022. u 16:03
get url
text

Za tešku krađu i paljevinu Tomiću je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno izrečena jedinstvena kazna zatvora od  dvije godine i šest mjeseci.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Brčko distrikta, Tomić, koji je ranije osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, optužen je da je 8. januara ove godine, prethodno razbivši prozor na kući mještana Dubrava Ž. G i M. G, ušao unutra i podmetnuo požar. On je u dnevnom boravku upotrebom otvorenog plamena zapalio trosjed, odakle se požar proširio na preostali namještaj i druge prostorije - navedeno je u optužnici. Njemu je, takođe, stavljeno na teret da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove pokućstva, te sanitarne i druge opreme, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 385 KM.

Ubrzo je otkriven, a pošto je uhapšen 10. januara, intenzivno je nastavljena kriminalistička obrada slučaja i koordinaran tužilačko-policijski rad, te mu je na prijedlog Tužilaštva, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, određen pritvor.

- Istragu, vođenu u čvrstoj saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice. Već za nešto više od dva mjeseca od hapšenja, 29. marta 2022. , Tomić je optužen za krivična djela teške krađe i paljevine (iz člana 281 stav 1 tačka 1 i 295 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Optužnica je najprije potvrđena pred brčanskim osnovnim sudom koji ga je potom, nakon glavnog pretresa, nepravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Prije izricanja jedinstvene kazne utvrđene su mu pojedinačne zatvorske kazne od jedne godine za tešku krađu, odnosno dvije godine za paljevinu. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi Tomić presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH - saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.