open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Mišić: U RS-u u vrijeme koronavirusa bez posla ostao 5.861 radnik
U RS-u je za više od tri mjeseca, tokom pandemije koronavirusa, bez posla ostao 5.861 radnik.
17.06.2020. u 19:30
get url
text

- Od tog broja, njih oko 2.656 je imalo ugovor na određeno vrijeme, dok je 1.978 proglašeno tehnološkim viškom - rekla je danas predsjednica entitetskog Saveza sindikata Ranka Mišić.

Smatra da su mjere Vlade doprinijele da ne bude masovnih otpuštanja za vrijeme vanrednog stanja u tom bh. entitetu.

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, Mišić je rekla da je razgovarano o načinima da se sačuvaju radna mjesta, posebno u teško pogođenim sektorima, a rečeno je i da neće biti upitna isplata naknada za vrijeme nezaposlenosti. Sindikalci traže i izmjene Zakona o zaštiti na radu s ciljem povećanja zaštite radnika, posebno jer su se u nekoliko fabričkih pogona pojavila žarišta korona virusa.

- Poslodavci imaju zakonsku obavezu da radnicima osiguraju maske i da ispoštuju distancu od dva metra na radnom mjestu - istakla je Mišić.

Entitetski premijer Radovan Višković tvrdi da je u protekla tri mjeseca posao našlo više od 3.000 nezaposlenih.

- Neka drugi procijene da li je to rezultat naših mjera - naveo je Višković i najavio je da će Vlada i dalje pomagati privrednike i radnike.

Kaže da će za oko 6.000 privrednih sudjekata, odnosno 34.000 radnika biti isplaćena novčana pomoć, jer nisu radili u proteklom periodu usljed koronavirusa.

- Od marta do kraja maja to će predstavljati više 120 miliona KM pomoći privredi, kroz plate i doprinose - naveo je entitetski premijer, nakon razgovora s delegacijom Saveza sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.