open-navfaktor-logo
search
Više od 20 godina
Mještani sela Kučići kod Kaknja vodu imaju svaki četvrti dan i to po sat vremena
Porodica Muflizović iz sela Kučići koje se nalazi devet kilometara od Kaknja godinama nema vode.
18.10.2021. u 22:20
get url
text

Od oko 120 domaćinstava polovina je bez stalnog vodosnabdijevanja.

Stalne su redukcije, pa vode nemaju četiri do pet dana, a zatim voda dođe na sat ili dva, pa je opet nestaje.

- Pet dana nam nisu pustili vodu. Ja sam navikla i to traje više od 20 godina, ali najgore mi je za unučad, da u 21. vijeku moraju da se kupaju iz kanti. Prošle nedjelje kada su nam pustili vodu bilo je samo 15 minuta. Odvrnem četiri česme i ne uspijem ništa natočiti u kanistere – kaže Mirsada Muflizović, koja živi sa još šest članova porodice.

Kaže nam kako ima i kravu i baštu i da za sve to treba voda koje nema.

Dva sata treba da se napuni velika kanta

- Sad je u štali prazno bure, pa ću otići na stanicu da napunim kantu, a valjda će nam večeras pustiti vodu. Odnesem kantu veliku, a treba dva sata da se ona napuni i onda nosim kući. Moram kravi donijeti do mraka. Ne može živina čekati – kaže Mirsada.

S obzirom na veliki broj ukućana i potrebe za vodom su velike.

- Mašinu za veš palim tako što je napunim vodom, četiri bidona od pet litara naspem, a kada ispire, trebaju još četiri bidona. Dok pere, ja dosipam vodu – priča nam Mirsada.

Kaže da se nakon toliko godina sada radi na rješavanju ovog problema.

- Načelnik Općine, predsjednik Savjeta mjesne zajednice pokušavaju da riješe ovo pitanje. Nadamo se da će nam dovesti vodu sa Ponijera, ako ne do kraja ove, onda barem naredne godine – kaže Mirsada.

Navikli su, kažu, da se moraju snaći.

- Alternative nema, ne možemo seliti i ostaviti sve jer nemamo vode. Uzdamo se u dragog Boga i nadležne da nam riješe ovaj problem da napokon dobijemo vodu. Strpit ćemo se do proljeća, dali su nam nadu da će to tako biti – kazala je Mirsada Muflizović.

Ekstremne suše pogoršale situaciju

Ermin Hardauš, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kučići, kaže kako redukcije vode u ovom selu traju po dva ili tri dana, a da je sada u fazi realizacija projekta kojim bi se stanovništvu osigurala voda.

- Trebalo bi se do proljeća završiti sa projektom i da se ljudima dovede voda kako bi imali za osnovne potrebe. Situacija nije dobra, jedan dio mještana nema vode. Oni koji imaju svoje privatne bazene i vodu, oni su zadovoljni, ali ovi koji su na seoskom bazenu imaju redukcije po dva-tri dana. To je odvajkada problem. Ali prije je bilo više vode, ali sada sa ekstremnim sušama problem je dodatno izražen – kazao je Hardauš.

Ističe kako je u selu oko 120 domaćinstava, a da svoje bunare ima oko 50 posto stanovništva.

- Kad se voda pusti, svi prave rezerve, to je i jeste možda problem što se prave rezerve pa mora biti redukcija. Natoče sebi kubik ili dva vode da im može biti do sljedećeg puta. Kada dođe voda, to traje sat ili dva i tako oko 20 godina – kaže Hardauš.

Navodi kako gradski vodovod ne može doći iz grada do tog sela jer se radi o udaljenosti od 9 kilometara.

- A ni mještani nisu bili zainteresirani da se nađe neko rješenje. Prošle godine smo mi pokrenuli projekat u vrijednosti od 400 do 450 hiljada maraka da se dovede voda. Da bismo mogli imati vodu. Ima tu krivice lokalne zajednice i samih mještana koji nisu ažurni, pate se toliko vremena, a nisu ažurni da se nešto uradi. Sada se rješava i u planu nam je da to bude završeno naredne godine – naveo je sagovornik.

Kaže da još sela u Kaknju ima ovakav problem.

- U posljednjih pet godina ima dosta mjesta bez vode, izvori presušuju. Nisu samo Kučići problem, ima tu još pet-šest mjesta sa još većim možda problemom nego ovo selo – zaključuje Hardauš.

Neki zalijevaju bašte, pa je i inspekcija reagirala

Iz Općine Kakanj za Faktor su kazali da je evidentno da problem postoji već dugi niz godina, a da se krenulo u njegovo rješavanje.

- Problemi su naročito postali izraženi zbog velikih suša i naš gradski vodovod koji napaja veliki dio Kaknja je zamalo ostao bez vode. Pitanje je bilo dana, ali na sreću nismo imali redukcije. Imamo i vodovode kojima upravljaju mjesni odbori. I tu je suša dosta utjecala. A ima sela koja nemaju vode, brojni su razlozi doveli do toga, ograničeni kapaciteti vodovoda, nedisciplina među korisnicima vode, ima onih koji zalijevaju bašte, pa je i inspekcija reagirala, ima onih koji tek tako troše vodu nekontrolisano, imamo vodovode gdje nisu mještani formirali vodovodne odbore i nisu se organizirali, te nisu prikupljali ni sredstva za plaćanje struje. U jednom selu nisu struju platili pa su im pumpe bile isključene. Pa je Općina izdvojila sredstva i platila im struju – pojašnjavaju iz Općine ističući kako uvijek može bolje kada su i oni u pitanju.

Na pitanje kako je moguće da se u 20 godina ništa nije poduzelo kako bi stanovništvo imalo pitku vodu u kućama, iz Općine ističu kako se organiziralo i da komunalno preduzeće mještanima dovozi vodu, ali da se pokazalo da je potreba veća od količine koju dobiju.

- Godinama se nije problem rješavao, ali sada se rješava. Nemamo ni dovoljno izvorišta, tražimo ih, kako bismo imali vodu za sve naše stanovnike. Moglo se to možda i ranije rješavati na neki način, zašto nije, ne znamo, ali aktuelno rukovodstvo Općine Kakanj radi na tome – zaključili su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.