open-navfaktor-logo
search
Nešić prijavio
MUP RS-a saslušava zbog zastava s ljiljanima, Salkić: Pritisak na Bošnjake Kotor-Varoša da zaborave zločine
MUP Republike Srpske priveo je do sada trojicu Bošnjaka iz Kotor-Varoša na saslušanja zbog nošenja zastava s ljiljanima tokom Marša mira "Tihi hod za veliku bol" održanog povodom obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. Marš je održan 3. novembra.  
06.11.2023. u 14:10
get url
text
Marš mira, Kotor-Varoš, Večići
Marš mira, Kotor-Varoš, Večići

Oni su saslušani, a jednom od njih izrečena je novčana kazna u iznosu od 100 KM, jer je, kako se navodi u prekršajnom nalogu "na maršu nosio ratnu zastavu RBiH koja je bila zastava u periodu od 1991-1996, što je objavljeno na društvenim mrežama i izazvalo je uznemirenost". 

- Bošnjaci Kotor-Varoša su pretrpjeli teške zločine tokom 1992. godine od svojih komšija srpske nacionalnosti. U više naselja u džamiji, kući i štali, neki su ubijeni na živim lomačama prema svjedočenju preživjelih stanovnika. Njih 161 ubijeno je prilikom pokušaja da se spase marširajucći od Večića prema Vlašiću kada su zarobljeni i do danas nikad nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci u potpunosti. Danas se više stotina Bošnjaka Kotor-Varoša vode kao nestali i još uvjek nisu pronađeni jer aktuelna srpska vlast u entitetu RS skriva masovne grobnice.

Nakon svih ovih zločina i skrivanja masovnih grobnica, uz izbjegavanje procesuiranja počinilaca zločina srpska vlast vrši pritisak na potomke žrtava i preživjele  zbog isticanja bivše zastave Republike Bosne i Hercegovine. Ova zastava je legitimno u našim srcima jer je pod njom Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN čiju stolicu i danas koristi Bosna i Hercegovina. Nju iz naših srca i upotrebe neće moći istjerati nikakvi prekršajni nalozi, saslušanja i pritisci aktuelne srpske seperatističke vlasti u ovom entitetu - kaže za Faktor Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a. 

Ističe kako je "ovo ciljani i namjerni pritisak na Bošnjake ove općine da odustanu od obilježavanja i sjećanja na zločine počinjene nad njihovim porodicama, komšijama, rođacima sa konačnim ciljem stvaranja nemogućih uvjeta za život i opstanak Bošnjaka u ovom entitetu".

- Postupak srpske policije je nezakonit i u službi je ostvarenja političkih ciljeva aktuelne vlasti entiteta RS, stvarajući pritisak radi izazivanja reakcije kod Bošnjaka koja bi bila izgovor za dalje akcije policije koje su ionako definisane političkim ciljevima seperatistički orjentisane srpske vlasti u ovom entitetu. Pozivam policiju entiteta RS da prestane biti produžena ruka ekstremno radikalnih vlasti i prestanu tororisati Bošnjake u ovom entitetu zbog naših osjećanja prema našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Nikakvi pritisci neće nas odvratiti od sjećanja na zločine koji su počinjeni nad našim narodom u Kotor-Varoši i svim drugim mjestima u ovom entiteu. Krajnje je vrijeme da MUP entiteta RS postane policija u službi svih građana bez diskriminacije u postupanju i bez diskriminacije u nacionalnoj strukturi zaposlenih, čemu svjedočimo svih ovih godina u ovom entitetu.

OHR i visoki predstavnik, umjesto što se bave trivijalnim stvarima i izražavaju zabrinutost trebaju poduzeti konkretnu akciju na zaštiti i provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što uključuje povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije čemu su izloženi Bošnjaci u ovom entitetu - poručuje Salkić. 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je prije dva dana za ATV da je informacije o okupljanjima u mjestu Večići, na kojima su isticane "ratne zastave Armije BiH", proslijedio SIPA-i i MUP-u Republike Srpske.

VEZANI TEKST - Sjećanje na strahote u Kotor-Varoši: Dvojici momaka mine su odmah odbile noge..., poslije smo se predali

- Prije nego što se desio taj takozvani skup za mir imao sam pozive brojnih građana Kotor-Varoša koji su me upozoravali na atmosferu koja se stvara oko tog okupljanja. Sve informacije koje sam imao sam proslijedio SIPA-i i MUP-u RS-a kako bi se spriječilo bilo kakvo izazivanje nemira i da se spriječi izazivanje straha kod lokalnog stanovništva. Smatrao sam da se treba zabraniti, i oduzeti, ukoliko je to potrebno, sva ikonografija koja je zabranjena, koja podstiče na rasnu, vjersku i svaki drugi oblik mržnje, izaziva strah i na neki način ugrožava mir i sigurnost - rekao je Nešić. 

Marš mira "Tihi hod za veliku bol", održava se svake godine i kreće od Karaule kod Travnika pa do sela Večići, gdje se organizira centralna manifestacija dana sjećanja na više od 160 ubijenih Bošnjaka u selu Grabovica.

Porodice još tragaju za ukupno 275 Bošnjaka s područja Kotor-Varoši, a kažu kako je samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do Travnika je došlo 90-ak Kotorvarošana.

Maršem mira traži se ubrzanje procesa traženja nestalih te procesuiranja odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u bh. entitetu RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.