open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Memić"
Mutap, Barić i Ožegović su pravosnažno oslobođeni, Alisa i Dupovac imaju pravo žalbe
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu "Memić", kojom su Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo i Alisa Ramić, ranije Mutap, osuđeni na zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno davanja lažnog iskaza. 
21.07.2023. u 13:15
get url
text

S druge strane, svih petero optuženih, uključujući pored Dupovca i Ramić i Zijada Mutapa, policajca Josipa Barića, te recepcionera hotela Crystal Muamera Ožegovića, oslobođeno je od optužbi za organizovani kriminal.

Kako je prilikom obrazlaganja presude pojasnio predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Staniša Gluhajić, provedeni dokazi Tužilaštva nisu bili dovoljni da bi Vijeće izvelo zaključak da je postojala organizovana kriminalna grupa i da je njome rukovodio Zijad Mutap, a da su drugi poduzimali radnje po njegovim instrukcijama, kako je to u optužnici navelo Tužilaštvo. 

Alisa Ramić i Hasan Dupovac tako su osuđeni za pojedinačna krivična djela, ali ne u sklopu navodne organizovane grupe.

S obzirom na to da je Apelaciono vijeće danas u odnosu na Zijada Mutapa, Josipa Barića i Muamera Ožegovića potvrdilo prvostepenu oslobađajuću presudu, ona je automatski postala i pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba.

Kada je u pitanju osuđujući dio presude za pojedinačna krivična djela za koje su Dupovac i Alisa Ramić proglašeni krivima, a s obzirom na to da su prvostepenom presudom bili oslobođeni, na nju strane u postupku imaju pravo žalbe.

Konačnu tačku na ovo suđenje dat će Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine, kojem je dozvoljena žalba u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka presude.

Za očekivati je da će advokati Dupovca i Ramić uložiti žalbu, a pravo žalbe na visinu izrečene sankcije ima i Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.