open-navfaktor-logo
search
Dobra vijest
Na granici s Hrvatskom: Produženo radno vrijeme fitosanitarne inspekcije za izvoz bh. voća i povrća
Republika Hrvatska udovoljila je zahtjevu Bosne i Hercegovine za produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije i uvela je radnu subotu u periodu intenzivnog izvoza voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
23.07.2020. u 17:57
get url
text

S ciljem utvrđivanja prohodnosti pošiljaka sa voćem i povrćem i prioritetnog tretmana ovih pošiljaka predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove RS posjetit će 28. jula GP Stara Gradiška.

Ugovorom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima u članu 1.stav 1. tačka a) određeno je da su samo dva granična prelaza za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba koji podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prelaza zajedničke državne granice, odnosno sa fitosanitarnom inspekcijom i to: Bosanska Gradiška - Stara Gradiška i Bijača - Nova Sela.

U periodu zaključivanja Ugovora (2013.) i sve do decembra 2019. godine bila su dovoljna ova dva granična prelaza, jer većina proizvoda voća i povrća nisu bila predmet kontrole fitosanitarne inspekcije.

Međutim stupanjem na snagu novog zakonodavstva EU u oblasti zdravlja bilja i službenih kontrola (decembar 2019. godine) stanje se promijenilo i sada je uglavnom svo voće i povrće bh. podneblja predmet kontrole fitosanitarne inspekcije. Radno vrijeme fitosanitarne inspekcije Republike Hrvatske je bilo od 7.00 do 15.00 sati i subota je bila neradna. Ovo je prouzrokovalo probleme izvoznicima u ovom periodu krastavca kornišona i šljive te je Bosna i Hercegovina reagovala i Republika Hrvatska je udovoljila tom zahtjevu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.