open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Na sjeveru Kosova jutros mirno, počelo novo okupljanje Srba
Na sjeveru Kosova jutros je mirno, poslije sinoćnjeg sukoba pripadnika KFOR-a i Srba u Zvečanu.
30.05.2023. u 08:18
get url
text

Sigurnosna situacija u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, trenutno je mirna, saopćila je jutros kosovska policija.

- Nemamo incidenata koje smo zabilježili. Policija obavlja svoje dužnosti u skladu sa svojim obavezama - rekao je Veton Elshani iz kosovske policije za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, policijski službenici i dalje ostaju u blizini tri općinske zgrade na sjeveru Kosova.

U općinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić povećan je i broj pripadnika KFOR-a. Oni su raspoređeni oko zgrada tamošnjih općina, gdje su srpski građani jučer protestirali, ali i oko zgrade općine u Mitrovici.

Vojnici KFOR-a raspoređeni su i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. 

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, a kako javlja Tanjug, jutros je u tim mjestima počelo okupljanje Srba. Njihov zahtjev je povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosova, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima, na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u općine sa srpskom većinom.

Iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopćeno je da je 30 vojnika povređeno jučer tokom nemira u Zvečanu, prenosi Anadolija.

Broj povrijeđenih mirovnjaka tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u općini Zvečan je 30, od toga 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prijelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava.

Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život.

- Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost. Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od sve agresivnije mase. KFOR uvijek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja (ROE). U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat Ujedinjenih nacija izvršavao na nepristrasan način - naveli su iz KFOR-a.

Dodaje se da komandant misije KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

VEZANI TEKST - Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba

- Da se ​​izbjegnu sukobi između strana i da se smanji rizik od eskalacije, mirovne snage KFOR-a spriječile su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa - kazao je.

Istaknuto je da će KFOR nastaviti da preduzima sve neophodne mere da osigura sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. godine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je, u vanrednom obraćanju, rekao da je u sukobima povrijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i italijanskog kontigenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena. Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.