open-navfaktor-logo
search
London zamjenjuje selom
Nakon četiri i po godine službe: Najpoznatiji mačak u Velikoj Britaniji odlazi u penziju
Mačak Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, imena Palmerston, nakon četiri i po godine službe odlazi u penziju, pa će svoju londonsku adresu, na kojoj je vrijedno obavljao dužnost glavnog mišolovca, zamijeniti novom negdje na selu.
10.08.2020. u 10:21
get url
text

U pismu objavljenom na Twitteru i upućenom Simonu McDonaldu, stalnom zamjeniku sekretara Ministarstva, Palmerston "piše" da je nakon četiri i po godine službe došao trenutak da se "skloni iz žiže zbivanja" te da počne uživati u zasluženom "slobodnom vremenu" koje će imati samo za sebe.

 

- Zbog pandemije koronavirusa mnogi su, poput mene, bili primorani početi raditi od kuće. Otkrio sam da je život iza prve linije opušteniji, tiši i jednostavniji. Sada uživam u penjanju po drveću i šetnji poljima koja okružuju moj novi dom na selu - stoji u pismu, a umjesto potpisa mačka, na njegovom kraju nalaze se dva otiska Palmerstonove šape.

U poruci se dodaje da će mu nedostajati užurbana atmosfera Foreign Officea i koraci ambasadora, a McDonald je na kraju napisao:

 

"Svima će nam nedostajati."

Podsjetimo, Palmerston je u zgradu Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije doveden iz prihvatilišta za životinje 2016. godine, a ime je dobio po bivšem britanskom premijeru Lordu Palmerstonu.

Kružile su glasine o njegovom neslaganju s Larryjem, mačkom iz Downing Streeta.

 

No, za sada nema promjena kada je o ostalim mačkama na službenim dužnostima riječ.

Naime, Larry ostaje u Downing Streetu, a mačak Gladstone zadržava svoje mjesto u Ministarstvu finansija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.