open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Nakon jedne od najvećih zapljena droge u BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina marihuane "skank" sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji Hrvatske i Evropske unije.
05.08.2020. u 09:23
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Sky": Finale ranijih operacija, zadat ozbiljan udarac narkomafiji 

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, radi ostavarivanja nezakonite imovinske koristi, od 2018. do 30.01.2019. godine, organizovali i realizovali više kamionskih transporta marihuane "skank", čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu u BiH dostiže iznos od najmanje 1.000 eura po kilogramu.

Optuženi su u više navrata, prethodno nabavljenu drogu u velikim količinama, za ugovorene novčane iznose, u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te tako sakrivenu drogu krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU.

Krijumčarenu drogu su sakrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu dalju prodaju, isporuku i preuzimanje. Krijumčarena droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zapljena droge u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Optuženi su: F. G. (1947), D. S. (1990), A. V. (1981) i M. B. (1981).

Odlučnu borbu protiv organizovanih struktura narko-kriminala tužilaštvo, zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama, nastavlja i u budućnosti u cilju uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.
Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.