open-navfaktor-logo
search
"Zaradili" dva miliona KM
Detalji akcije "Sky": Finale ranijih operacija, zadat ozbiljan udarac narkomafiji
Akcija "Sky", koju su danas po nalogu Tužilaštva BiH proveli pripadnici SIPA-e nastavak je operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge skank iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama EU-a. 
10.03.2020. u 12:11
get url
text

Ove aktivnosti provedene su u prethodnim mjesecima u operacijama "Petrol Line", "24" i "24+" u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Bosanska Gradiška i Gabeli kod Čapljine, pojedinačno zaplijenjene stotine kilograma opojne droge namijenjene narkotržištu zemalja EU-a, a čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilonske iznose.

VEZANI TEKST - Pretresi u Stocu, Kiseljaku i Mostaru: Nađene stotine kilograma droge, uhapšeno šest osoba 

- U okviru aktivnosti Tužlaštva BiH, zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentovano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana-skank, najčešće u kamionskim transportima, nakon čega je na prostoru Bosne i Hercegovine izvršeno presretanje i zapljena više od  dvije i po tone opojne droge - saopćilo je Tužilaštvo BiH. 

Kako su naveli iz Tužilaštva, nezakonita imovinska korist, koju su krijumčarenjem stekli osumnjičeni koji su uhapšeni, procjenjuje se na više od dva miliona KM.

- Ovim aktivnostima koje su rezultat dobre saradnje institucija unutar BiH, kao i efikasne međunarodne saradnje, zadat je ozbiljan udarac strukturama narkomafije na području BiH i regiona. Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su uhapšeni - naveli su iz Tužilaštva.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, u akciji "Sky" koju su danas proveli pripadnici SIPA-e uhapšeno je šest osoba, a oduzeto je više stotina kilograma opojne droge.

Uhapšena su četiri državljanina BiH i dva državljanina Hrvatske, te su obavljeni pretresi na četiri lokacije. 

Radi se o višemjesečnoj istrazi tokom koje je zadokumentovan promet oko sedam tona opojne droge.

Osim droge, u pretresima su pronađena i tri kriptovana telefona, više mobitela, više stotina hiljada eura, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim krivičnim djelima.

sipa-akcija-3_5e676454c0332.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.