open-navfaktor-logo
search
Mjere u TK
Nakon pokušaja ubistva nastavnika u Lukavcu: Šta se promijenilo u školama, ko mora imati panik taster, videonadzor i zaštitra?
Nakon što je 13-godišnjak, 14. juna ove godine, u prostorijama škole, hicem u vrat teško ranio Nedima Osmanovića, pomoćnika direktora i nastavnika Osnovnoj školi Lukavac Grad, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) formirala je Radnu grupu koja je imala za cilj da sačini set mjera s ciljem smanjenja maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama.
15.11.2023. u 20:35
get url
text

Sačinjen je dokument sa više od 30 mjera, dio njih je realiziran, a većina zahtijeva značjne promjene u školama, koje kada budu u potpunosti implementirane, promijenit će okruženje za učenike osnovnih i srednjih škola.

Analizirali smo izvještaj Radne grupe koji je jučer prihvatila Vlada TK, s posebnim osvrtom na posljedice koje imaju na svakodnevno prisustvo učenika u školama.

Fizička i tehnička zaštita

Na osnovu donesene Uredbe o obezbjeđenju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama TK. Pa tako se predviđa postavljanje videonadzora, protuprovalna zaštita i protuprepadnu zaštitu odvozno takozvani panik taster. Također, u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti, škola s ovlaštenom agencijom može zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Većina škola još uvijek nije realizirala sve mjere zaštite, a kao razloge su naveli nedostatak novčanih sredstava i nemogućnost obezbjeđenja fizičke zaštite zbog nedostatka kadra u agencijama.

- Opredjeljenje Skupštine i Vlade TK je da sve škole imaju mjere zaštite, a Uredba pojašnjava kako izgleda zaštita i koje su opcije. Svaka škola u principu odlučuje šta joj je potrebno. Imamo škola koje ne mogu obezbijediti fizički zaštitu, jer nema kadra, ali mora postojati drugi oblik zaštite. Na primjer, panik taster ima određen broj škola, a to funkcionira na način da dežurni nastavnik, ukoliko primijeti neku opasnost ili ulazak nepozantih osoba, aktivira taster koji alarmira agenciju za zaštitu, koja poziva i policiju. Neke škole koje su na frekventnom mjestu, gdje ima puno učenika, moraju imati sve oblike zaštite - kaže za Faktor Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Kada je u pitanju ponašanje učenika u školama, urađeni su pravilnici o kućnom redu u školama, kao i pravilnici o saradnji roditelja sa školom.

- Navedenim propisima uvedene su određene novine, kao što su obaveza nošenja akreditacije učenika pri dolasku i boravku u školi, obaveza nošenja akreditacije zaposlenika škole, kontrola ulaska roditelja i posjetilaca u školu, kontrola ulaska i zadržavanje trećih lica u školi, boravak učenika u školi i definiranje neprihvatljivog ponašanja učenika te provođenje odgovarajućih postupaka i prava i obaveze roditelja učenika - navodi se u informacije Radne grupe koja je u posjedu Faktora.

Prijetnje u OŠ "Solina" u Tuzli

Također, donesen je i Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti učenika osnovnih škola, dok je pravilnik za srednje škole u završnoj fazi usvajanja.

Njima je propisano da će škola za svako neprihvatljivo ponašanje učenika biti dužna provesti odgovarajući postupak o povredama discipline, postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti učenika, naknadi pričinjene materijalne štete, trajanju izrečene odgojno-disciplinske mjere, ublažavanju i ukidanju te posljedičnom odnosu na ocjene iz vladanja učenika i općim aktom škole u zavisnosti od stepena povrede discipline.

Propisano je da tokom utvrđivanja odgovornosti učenika i provođenja disciplinskog postupka, škola obavještava roditelja ili staratelja učenika o učinjenoj povredi discipline i neprihvatljivom ponašanju učenika, telefonskim pozivom i putem elektronske pošte, odnosno putem redovne pošte ukoliko roditelj ne koristi elektronsku poštu ili nije dostavio adresu elektronske pošte razredniku.

Roditelj će se obavezati da dostavi školi medicinsku dokumentaciju učenika, koja uključuje nalaz i mišljenje ljekara specijaliste, ako učenik ima hronično oboljenje, teškoće u razvoju ili je korisnik psihoterapijskog tretmana te pravovremeno informirati školu, odnosno razrednika o promjeni zdravstvenog stanja učenika. Ukoliko roditelj ne dostavi dokumentaciju, prešuti i neinformiše školu, odnosno razrednika o promjeni zdravstvenog stanja djeteta, smatrat će se da ne sarađuje sa školom.

Najsvježeiji primjer dogodio se u Osnovnoj školi Solina u Tuzli, prije samo 15-ak dana, kada je jedan učenik putem poruka uputio svojim vršnjacima prijetnje smrću.

- Primjer škole u Solini pokazao je da mjere koje su uvedene djeluju. Primijenjeni su pravilnici o kućnom redu i saradnji roditelja ili staratelja. Ta škola je imala zaštitara, što je ulilo neku sigurnost roditeljima. Po pravilniku, uključila se škola, pokrenut je disciplinski postupak za učenika koji je pravio probleme u online prostoru, a za to prije nismo imali mogućnost. Kao posljedica učenik koji je upućivao prijetnje nastavu je dvije sedmice morao pohađati od kuće, što daje prostor da se stanje smiri i da se sve raščisti - pojašnjava Omerović.

Obaveze policije

Kada su u pitanju mjere u nadležnosti policije, policija je zadužena da u kontinuitetu vrši provjere registriranih nosilaca vatrenog oružja neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta, ali i da u roku od 12 mjeseci da izvrši reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja. Također, Uprava policije MUP-a TK se zadužuje da kroz vršenje redovnih pozorno-patrolnih djelatnosti osigura pojačane obilaske i prisustvo policijskih službenika u blizini školskih objekata u cilju preventivnog djelovanja.

Dodajmo i da je u toku postupak usvajanja Nacrta zakona o oružju i municiji TK, kojim se, između ostalog, onemogućava nabavljanje oružja osobama koje su kažnjavane za prekršaj ili krivično djelo nasilja u porodici. Također, to će biti onemogućeno i onima protiv kojih se vode takvi postupci, a osobama koje već posjeduju oružje, u slučajevima nasilja u porodici, ono će biti odmah oduzeto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.