open-navfaktor-logo
search
Jerusalem
Namoura: Dvorište Al-Akse može primiti stotine hiljada vjernika, njene temelje i dalje podrivaju cionisti
Džamija Al-Aksa u Jerusalemu u Palestini, treća je po važnosti u islamu. Ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura za Faktor je ispričao da li cionisti i dalje podrivaju Al-Aksu, mogu li u ovoj džamiji Palestinci nesmetano klanjati.
29.11.2023. u 20:10
get url
text
Al-Aksa
Al-Aksa

Govorio nam je i o malo poznatim detaljima, koliko ljudi može stati u Al-Aksu a koliko u njeno dvorištu... Zašto mnogi misle od džamije sa zlatnom kupolom u Jerusalemu da je Al-Aksa, zbog čega je Palestina blagoslovljeno područje.

Za klanjanje u džamiji potrebna dozvola 

- Džamija Al-Aksa je zarobljena još od 1967. godine. Kao što znate, to je jedna od najsvetijih i najvažnijih islamskih svetinja. Ona je prva kibla poslanika Muhammeda a.s. i muslimana.

Nisu svi Palestinci u mogućnosti klanjati u njoj. Koji god Palestinac želi posjetiti Časni Jerusalem i klanjati u džamiji Al-Aksi, potrebna mu je posebna dozvola od vojske izraelskog okupatora, a to je dostupno samo jako ograničenom broju - ispričao nam je Namoura.

Rezeq Namoura

Dodaje kako cionisti još kopaju ispod džamije Al-Aksa.

- I to još od 1967. godine u pokušaju da nađu bilo šta što će potvrditi vezu Jevreja sa ovim mjestom, ali bez koristi i rezultata. Stoga, ispod Al-Akse i cijelog Starog Grada Jerusalema su tuneli i kopa se danonoćno, što prijeti džamiji Al-Aksi urušavanjem. To je jedan od njihovih najvažnijih ciljeva kako bi je srušili i izgradili tzv. hram na njenom mjestu i promijenili historiju i znamenitosti svetog grada i Al-Akse - ukazuje Namoura.

Osvrnuo se i na džamiju Časna Kupola na stijeni.

Ovo nije Al-Aksa već džamija Časna kupola na stijeni 

- Časna Kupola na stijeni je dio koji se nalazi ispred džamije Al-Akse sa sjeverne strane, a pokušava se prikazati kao da je ona džamija Al-Aksa, što nije tačno - rekao je.

Kaže da Al-Aksa može primiti hiljade vjernika, dok njeno dvorište ima površinu od 144 dunuma, tako da može primiti stotine hiljada vjernika.

U ramazanu u dvorištu Al-Akse zna biti više od 300.000 vjernika 

- Nekada u toku ramazana u dvorištu džamije Al-Akse bude više od 300.000 vjernika koji su uspjeli doći na različite načine. Postoji sura u časnom Kur'anu a to je sura Al-Isra, u čijem jednom od ajeta se kaže: "Uzvišen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Mesdžid-Harama u Mesdžid-Aksa, čiju smo okolicu blagoslovili."

Stoga, cijela zemlja Palestine je blagoslovljena, prema islamskom zakonu, prema riječima Božijim koje su došle u časnom Kur'anu. Pored toga, Al-Aksa i Palestina su bile prva kibla Poslanika i muslimana, te su Poslanik i muslimani klanjali okrećući se prema njoj 13 godina smatrajući je kiblom, prije nego što je kibla prebačena u Mekku, nakon preseljenja Poslanika iz Mekke u Medinu - ispričao je za Faktor Namoura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.