open-navfaktor-logo
search
Osiguran 61 milion KM
Naredne sedmice javni pozivi za zapošljavanje 11.500 osoba u Federaciji BiH
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) naredne sedmice objavit će javne pozive za dva programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini za koja su osigurana sredstva od 61 milion maraka, a kojima se planira obuhvatiti 11.500 nezaposlenih osoba.
11.03.2022. u 13:06
get url
text

Rukovodilac Sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ-a Haris Huskić na konferencije za novinare u Sarajevu je rekao da će javni poziv u vezi Programa sufinaniranja zapošljavanja 2022. biti otvoren od 14. do 16. marta, da predviđa zapošljavanje 9.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH, te da su za tu namjenu predviđena sredstva u iznosu od 45 miliona KM.

- To su znatno veća sredstva u odnosu na predhodnu godinu s tim da će ovim pozivom biti raspisano 35 miliona KM, dok će mjera "Tražim poslodavca 2022" biti naknadno raspisana, vjerovatno krajem proljeća – naveo je Huskić.

Obuhvaćena je većina ciljnih grupa - mladi bez radnog iskustva, pripravnici, žene, osobe koje su teže zapošljive, koje su dugoročno nezaposlene, koje imaju nižu kvalifikaciju itd. Korisnici programa su, dodao je Huskić, svi poslodavci koji su registrirani u FBiH i redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

- Što se tiče iznosa sufinansiranja, on se povećava po svim mjerama za deset posto bez kumulativnog zbrajanja za posebno izdvojene kategorije koje su propisane programom. Mjere koje će biti implementirane za ovu godinu su zapošljavanje pripravnika, mladih sa iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje demobilisanih boraca, periodično/sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi i pomoć potrebnima - dodao je Huskić.

Javni poziv za Program sufinansiranja samozapošljavanja "Startup 2022" koji je namijenjen nezaposlenima bit će otvoren od 16. do 18. marta, a za njegovo provođenje Zavod je planirao 16 miliona KM. Namjera tog programa je, kako je dodao Huskić, potaknuti najmanje 2.500 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.  

- Ključne ciljne kategorije su mladi, demobilisani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvataju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve, za demobilisane borce. Što se tiče razlika u odnosu na prethodne godine, morali su se prethodno registrirati, te su povećani iznosi sufinansiranja za oko 50 KM - dodao je Huskić.

Podsjetio je da se javni pozivi objavljuju putem web portala, odnosno linka koji će biti dostupan u dane trajanja javnog poziva, a poslodavci, odnosno nezaposlene osobe će moći aplicirati svaki dan u periodu od 8 do 16 sati.

FZZZ bilježi veliki interes, povećan je broj registracija, a u zavisnosti od mjera procjenjuju da 60 do 70 posto korisnika ostane u radnom odnosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.