open-navfaktor-logo
search
Antivladine parole
Nastavljeni protesti u gradovima i na univerzitetima u Iranu
U Iranu traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula nakon što je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.
20.10.2022. u 08:25
get url
text

Protesti su i u srijedu održani u mnogim iranskim gradovima i na univerzitetima. Demonstranti su u srijedu uvečer širom zemlje palili vatru na ulicama i avenijama, zatvarajući puteve za saobraćaj i uzvikujući antivladine parole.

Na slikama objavljenim na društvenim mrežama vidjelo se da se na mnogim ulicama Teherana održavaju demonstracije, a u večernjim satima s prozora i balkona uzvikuju antivladine parole.

Mnogi studenti na Univerzitetu "Kermanshah Razi" okupili su se u kampusu univerziteta, uzvikujući antivladine slogane kako bi podržali proteste u zemlji.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u ranijem izvještaju navela je da je Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Iranska državna televizija objavila je 24. septembra da je 41 osoba, uključujući snage sigurnosti, poginula tokom demonstracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.