open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Nastavljeno suđenje za ubistvo advokatice Jasmine Koričić
Optužnica Budimlića tereti da je bio motiviran osvetom, jer je advokatica Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj i drugim parnicama, u kojima je uspjela supruzi ishoditi korist, čak i kad je optuženi kuću prepisao na sestru da bi izbjegao podjelu bračne imovine
16.09.2019. u 16:19
get url
text

U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je nastavljeno suđenje Muhamedu Budimliću (67), optuženom za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić postavljanjem improvizovane eksplozivne naprave na vrata njenog ureda, 13. februara 2015. godine.

Budmlić se, istovremeno, tereti i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Radi se o trećem postupku u ovom predmetu, koji se, nakon ukidanja dviju ranijih presuda Kantonalnog suda Bihać, sada vodi pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH.

U nastavku suđenja pred najvišim žalbenim sudom u FBiH konstatirano je kako su na prošlom ročištu preuzeti i prihvaćeni dokazi provedeni pred prvostepenim sudom.

Istovremeno, navedeno je da dio dokaza koji su ranije provedeni nije bio pronađen u sudskom spisu, te je, uz saglasnost strana u postupku, i taj set dokaza prihvaćen.

Između ostalog, riječ je o službenoj zabilješki MUP-a USK-a - Sektora krim-policije, zapisniku o pretresu porodične kuće u vlasništvu optuženog i njegove bivše supruge, zapisniku o lišavanju slobode optuženog (tada osumnjičenog) i zapisniku o njegovoj predaji drugim nadležnim institucijama, te više potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, kao i naredbama Kantonalnog tužiteljstva - za izvršenje obdukcije i za psihološko vještačenje, kao i listing odlaznih/dolaznih telefonskih poziva optuženog...

Sud je, nadalje, prihvatio prijedlog odbrane za vještačenje/analizu DNK tragova s mjesta događaja od Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Naime, odbrana insistira na vještačenju bioloških tragova, a radi, kako navodi, utvrđivanja identiteta spornih i nespornih tragova.

U vezi s tim, na ročištu je predočena cjelokupna komunikacija/korespondencija nadležnih institucija, uključujući i informaciju iz Federalne uprave policije - Centra za forenzičku i informatičku podršku kojom je skrenuta pažnja na potrebu pažljivog postupanja sa spomenutim materijalom kako ne bi došlo do uništavanja ili oštećenja pohranjenih tragova.

Također, pristupilo se čitanju više pisama odbrane, koja su u međuvremenu dostavljena Sudu, povodom čega je reagirala punomoćnica porodice oštećene, uz opasku da se ponavlja situacija iz prvostepenog postupka, te se usprotivivši parcijalnom/višekratnom podnošenju prijedloga odbrane i sugerirajući da se svi dokazni prijedlozi koncentriraju u sklopu jednog podneska.

Međutim, stav odbrane je "da je cjelokupno postupanje u tom pogledu apsolutno u skladu sa zakonom“.

Kantonalni sud u Bihaću je u prvostepenom postupku Budimlića osudio na 31 godinu, a nakon ukidanja te presude i ponavljanja postupka bio je osuđen na 32 godine zatvora.

Optužnica Budimlića tereti da je bio motiviran osvetom, jer je advokatica Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj i drugim parnicama, u kojima je uspjela supruzi ishoditi korist, čak i kad je optuženi kuću prepisao na sestru da bi izbjegao podjelu bračne imovine.

On je, prema tužbenim navodima, kobnog 13. februara 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu pred ulazna vrata ureda advokatice Koričić.

Budimlića su, 20-ak dana nakon ubistva, uhapsili pripadnici Granične policije BiH na GP Izačić po potjernici MUP-a USK.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 14. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.