open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Nenadu Suziću ukinut pritvor, zabranjen mu prilazak maloljetnici na manje od 100 metara
Bivši ministar prosvjete i kulture u Vladi RS-a optužen je za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina
05.12.2019. u 20:31
get url
text

Okružni sud u Banjoj Luci donio je danas rješenje kojim je Nenadu Suziću, bivšem ministru prosvjete i kulture u Vladi RS-a, optuženom za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, ukinuo pritvor i zamijenio ga mjerama zabrane.

Sud je Suziću ukinuo pritvor je utvrđeno da dalje ne postoji posebni pritvorski razlog iz člana 197.stav 1. tačka g, Zakona o kroivičnom postupku RS-a (uznemirenje javnosti), a po kojem je Suziću bio produžen pritvor nakon što je protiv njega potvrđena optužnica.

- Istim rješenjem je prema optuženom N. S. određena mjera zabrane sastajanja sa malodobnom oštećenom i približavanja istoj na udaljenosti od 100 metara. Izrečena mjera zabrane može trajati dok za to postoji potreba, a sve do donošenja drugačije odluke suda - saopćeno je iz banjalučkog Okružnog suda.

Dalje se navodi da je Sud rješenje donio "nakon održanog ročišta na kojem tužilaštvo sudu nije predočilo dokaze koji bi ukazali na opravdanost daljeg trajanja pritvora prema optuženom iz navedenog pritvorskog razloga".

- To je bilo neophodno s obzirom na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesenoj na sjednici održanoj dana 27.11.2019. godine, kojom je djelimično usvojena apelacija optuženog, tako što je utvrđena povreda Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u dijelu rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske od 12.07.2019. godine i rješenja ovog suda od 01.07.2019. godine - naveli su iz Okružnog suda u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.